-----------------------------------
Erwin
16 Mai 2026 21:44


-----------------------------------
Sorin, nu stiu daca ai transcris corect cifrele alea dar conteaza mai putin. Pentru inceput iti recomand si eu sa faci asezarea pe 6 puncte, vei avea nevoie de 3 balansiere. La cassegrain-ul meu clasic de 8" am oglinda de 19mm care este subtire la mijoc si gaurita. Am calculat cu PLOP si 6 puncte au fost suficiente. Este cel mai simplu de realizat. Am decupat din placa de aluminiu un disc apoi din el am scos un triunghi fara varfuri. Acest triunghi l-am prelucrat la strung si freza pentru a primi adaptorul pentru focalizator si tubul de perforatie (tu nu vei avea nevoie). Pe laturi am dat gauri filetate la mijloc si am prins balansierele cu suruburi fara sa le strang astfel incat jocul permite rotatia necesara. Pe fiecare capat am lipit rondele de pasla autoadezive (pentru mobila). La varfurile tesite ale triunghiului am pus niste cleme care sustin oglinda din lateral si o asigura pe cant sa nu cada. Oglinda nu se misca dar se poate roti pe barilet. De asemenea, in cele 3 colturi am fixat suruburi pentru colimare. Discul ramas l-am mai usurat facand niste decupari in el care asigura si ventilatia si reduce un pic greutatea. Triunghiul este rotit la 60 grade si fixat cu suruburile de colimare pe acest disc decupat. Am folosit aluminiu de 12mm grosime ceea ce la 8" e cam overkill. Nu am poze la indemana dar pot sa fac zilele urmatoare. Constructia telescopului a fost prezentata aici pe forum dar nu stiu daca se mai vad pozele.