-----------------------------------
MotherEarth
17 Mai 2026 12:10


-----------------------------------
Sa merg peste 15x... asta înseamnă că trebuie sa-mi iau gândul total de la observatii din mână. As merge peste 15x doar dacă a&#537; renun&#539;ă total la observatul din mână  ..  a&#537; avea &#537;i o furcă de aia...sa pot observa &#537;i în zona vericalei. Nu cred ca merge de pe trepied.  Dar sunt scumpe cu draci furcile 

As rămâne la 15x. Observ din mână câteodată. Observ si de pe trepied. Am de obsevat ceva mai vertical, îl iau în mână.. sau stau pe spate.
Cred ca o sa ma &#539;ină mult setupul ăsta. Celestronul m-a &#539;inut 10 ani +... &#537;i fără nici un trepied macar  :D


Legat de alegerea 10x50 vs 15x70....
Din experienta cu Celestronul 15x70 , 9/10 activitati cu binoclul a fost la astro. Nu la teren. Nu mi-a trecut prin cap " dacă nu era asa wobbly... l-as fi folosit la teren mai mult". L-am folosit câteva ori, l-am rezemat de ceva,  am studiat ce e prin zonă,  &#537;i m-am plictisit. Pe când la luna & co, m-am uitat de câte ori mi-a venit .. fara sa ma plictisesc 

Clar ca pentru astro îmi trebuie. &#536;i m-am obi&#537;nuit cu 15x. Parcă nu mi-ar place sa vad luna mai mica în binoclu.. la 10x  :D 

As rămâne iar la 15x ( chiar dacă e mai greu ptr handheld ) .. &#537;i 70 diametrul, Tare m-a impresionat luminozitatea în celestronul ăla

Plus nu-s tare atras de obseevatii teren, păsări etc. E doar ptr astro. Dacă o sa-l iau cândva pe deal sa studiez zona pu&#539;in, o sa fie 'one and done'

O sa urmeze &#537;i trepied, Dacă într-adevăr o sa fie totul alta experienta cu binoclu de 2kg +, fata de celestron de 1.3kg... îl pun pe trepied tot timpul. Dar cred ca ma descurc 15-30 min handheld când mă apuca sa ies. Ori am or nu trepied.