-----------------------------------
Sorin Sfartz
17 Mai 2026 14:43


-----------------------------------
Erwin. Am inteles in principiu cum ai facut dar daca vei putea pune o poza, doua ar fi minunat. Cat despre numere, ai dreptate. In graba am inmultit cu doi lambda/eroare si ar fi trebuit sa impart la doi. Deci Plop raporteza pt 6 puncte de exemplu 4.2e-6 ceea ce ar fi taman 4.2nm. La o lungime de unda de 550nm asta ar insemna 550/4.2 =130.9. La nivel de front de unda eroarea e dubla deci lambda/65 PV. Celelalte se modifica similar 9puncte=lambda/53 si 18puncte=lambda/247. Sustinerea pe 9 puncte e mai proasta ca pe 6 puncte.

Mircea, cred ca e interpretabil ce spui despre pozitia zenitala si verticala si depinde de calitatea suportului si marimea oglinzii. Tocmai m-am uitat pe link-urile trimise de Mihai si calculatorul acela imi da o eroare rms de cca 1nm la sustinerea laterala, ceea ce este insignifiant. Plop da cam tot 1nm rms la un sprijin pe 6 puncte. Insa tot acolo zice ca pentru o oglinda mai mare prost sustinuta pot aparea si erori mai mari. Sa zicem ca o oglinda are 20nm eroare la sustinere pe n puncte si tot asa la sustinere laterala. In acest caz pozitia pe cant va fi mult mai dezavantajoasa pentru ca la sustinerea orizontala pe 6 puncte va aparea o aberatie simetrica de ordin mare gen hexafoil in vreme ce la sustinerea laterala apare probabil dominat astigmatismul care la aceeasi magnitudine degradeaza mai rau imaginea. Apoi nu stiu cum calculeaza programul acela deformarea laterala, dar imi pare ca sunt valori cam mici. Eu am masurat interferometric o oglinda mica de 115mm diametru si 18mm grosime si sustinerea laterala pe 2 puncte adauga lejer 5-6 nm de astigmatism, in vreme ce programul acela da valori zece ori mai mici. 

Mihai multumesc de link-uri si detalii. Foarte interesante. Pare-se ca este important sa se faca un sprijin lateral bun.

Pana acum am decis sa im fac eu un barilet cu sustinere in 6 puncte si sa fac si o sustinere laterala cu niste role. Ramane sa ma hotarasc la materiale si la un design concret.