-----------------------------------
MotherEarth
17 Mai 2026 15:32


-----------------------------------
MotherEarth, partial am fost si eu ca tine. M-ar interesa privitul la stele insa locuind in Bucuresti, cerul este pe langa poluat enorm luminos si poluat cu pacla, nici cand e cica senin nu se vad decat cateva stele. Si cu mersul noaptea departe pe campuri.... mai rar (nu mai spun de tantari pe care-i urasc!)

Deci, la inceput cand eram ca tine voiam unul cu cati mai multi X si cat mai mare. Asa ca acum cativa ani am cumparat de la Spyshop pe asta: https://www.spy-shop.ro/binoclu-special-bresser-astro-20x80.html
Deci un plastic ieftin 20x80. Si direct la campul cu balarii m-am dus fara trepied sa ma uit la ratze si lebede. Si culmea ca mergea tinut in maini. Dar am luat dupa aia si trepied si a fost mult mai bine. Venind dupa diverse petarde care mai de care sinistre gen "canon" 12x40 (care nu are nici 7x real) luat din talciok nou cu 180 lei si scapat pe beton la mitingul aviatic sau un Celestron 15x70 pe care nu stiu unde l-am pus (dar incepuse sa fie lipicios cauciucul chinez de pe el), acela cumparat de la un forumist din comuna Berceni. Culmea ca nu mi-a displacut acel plastic urias Bresser 20x80. L-am returnat pentru ca venise cu o piesa crapata asa cum arata in pozele puse de mine. 

Deci am trecut si prin plastic de 15x70 si prin 20x80 si daca as alege acum in locul tau (pentru stele verzi) as merge fara ezitare pe 20x deoarece ambele se zgaltaie la fel, cum ziceam pana si 10x nu e chiar ok din maini privind in sus la stele. Nici unul nu e ok fara trepied la chestii din astea cu astronomia. Dar macar cu o magnificatie mai mare poti detecta stelute mai plapande. Si intradevar, binoclurile drepte implica exercitii de circ. Imi aduc aminte cand m-am dus pe camp cu Celestronul 15x70 si trepiedul foto ca m-am culcat pe spate pe pamant si cumva m-am bagat printre picioarele trepiedului sa ma pot uita si direct in sus mai ales la planete, atunci distingand cu amaratul asta de plastic inelusul la Saturn. Ceea ce mi se pare o chestie. Cu un 10x nu aveam nici o sansa. iar pe Bresser 20x80 l-am tinut putin sa fiu in termen de retur. Cei de la Spyshop au fost dragurti, nici o problema. Pe vremea aia eram si eu ca tine, aveam un fel de frica de a face retururi. Imi era ca un fel de jena.... Dar greu e prima oara ca dupa aia te inveti. Trebuie rabdare de fier deoarece iti blochezi banii dar totusi nu-i pierzi. 

Deci eu te-as sfatui sa mergi pe 20x deoarece asa cum a zis si CristiKata, 15x nu e nici cal si nici magar, e cumva a cincea roata la caruta. Ca oricum vei ajunge la trepied, din maini vezi "olaie", doar asa sa scanezi in mare daca o fi ceva interesant de observat, insa ca sa observi cu adevarat e musai sa pui pe trepied.


Mda... e cam greu sa renunt la ideea de a nu-l putea folosi absolut deloc din mana.. la 15x mai am sperante :D 

Ce sa-i faci... old habits die hard

Daca ma hotarasc pana la urma la 20x + trepied ... automat o sa mai apara si unul 10x in viitor... tare-mi place sa ma invart pe langa casa noaptea, cu un binoclu dupa gat  :D 
Asa faceam cu tunul ala de 15x70

Stau la tara..desi tot timpul am fost plecat incolo-incoace. Cerul e excelent

O sa ma apuc de citit, cu cat mai scumpe sunt astea 20x fata de 15x.
Plus, trebuie sa consider o suma si ptr trepied. N-ar mai fi negociabila, ca la 15x