-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Mai 2026 11:08


-----------------------------------
Strasnica sesiune de observatii ai avut Andrei, felicitari !Atat pentru progresul in proiectul tau observational FaNGCtastic cat si pentru reobservarea splendorilor din Galaxia noastra.

Dar mai da-l incolo de Ethos 21mm si baga niste mariri mai zdravene la Ring Nebula. Te asteapta acolo steaua centrala si sunt si trei stelute suprapuse peste inel. Eu deocamdata am reusit sa vad, de acasa, doar 1,5 dintre stelutele ''de pe'' inel. Explic mai jos ...

Cauza ca nu am vazut steaua centrala o stim, n-o discutam. Steaua centrala a lui M57 a fost descoperita de catre Gothard Jeno la 1 Septembrie 1886, la observatorul sau din Hereny. Telescopul a fost un newtonian de 250mm dar descoperirea a fost fotografica. 
(Daaar ... umbla vorba in targul astronomic ca infama stea centrala mai face din cand in cand strip-tease si pentru vreun norocos cu telescop de 250mm ...) :wink: 

Poate la vara. Vorbim despre steaua centrala care are magnitudine de 15,2 !
Dar am sperante deoarece, asa cum am zis, am reusit sa vad una - cu siguranta; cea de a doua stea doar nesigur , dintre cele trei suprapuse la Vest peste inel. Acelea au magnitudini intre 14,7 si 15,7. Deci eu am vazut-o pe cea de 14,7mv. Pe cealalalta ... mai mult cu periferia vederii periferice.
 
Pentru Gargy astea trebuie sa fie sifon... 

Cer senin, Mircea