-----------------------------------
Night
19 Mai 2026 23:29


-----------------------------------
Am putea încerca o para-defini&#539;ie: Timpul este con&#537;tientizarea mi&#537;cării. ?

Prin con&#537;tientizare în&#539;eleg chiar &#537;i existen&#539;a unui presupus poten&#539;ial observator aprioric ce a ar putea distinge respectiva mi&#537;care. De exemplu să presupunem lipsa oricărui element con&#537;tientizator într-un univers aflat în transformare, însă fără fiin&#539;e ce pot con&#537;tientiza schimbările.

Spre exemplu, particula A se mi&#537;că ne-observată de către nimeni: Mai trece timpul?  Este similar cu întrebarea, dacă un copac cade într-o pădure, se mai aude sunetul?

Evident, sunetul este produs, însă nu se mai aude. Exista sunetul, ? &#536;i pentru cine?  Pentru un ipotetic poten&#539;ial observator aprioric (dotat cu cu senzori acustici).

&#536;tiu că e greu de urmărit ce am scris, însă probabil timpul &#537;i spa&#539;iul sunt într-o rela&#539;ie de tipul electricită&#539;ii &#537;i magnetismului.  Una fără alta nu se poate.

Altă analogie, undă si corpuscul.  Una fără alta nu se poate. 

Timpul &#537;i spa&#539;iul, la fel. ( ? )

Ai spa&#539;iu, ai deci o delimitare în care .. se întâmplă ceva. Deci timp.  Po&#539;i avea un spa&#539;iu în care nu se întâmplă nimic?  (moartea termică a universului de exemplu).  Sau un spa&#539;iu cartezian conceptual, mental.

Desigur că da.  Ce înseamnă acest lucru? Mai trece timpul? Sau stă pe loc?  

Îmi cer scuze pentru aceste gânduri la cald, ce desigur ne trec prin cap la anumite vârste. Mă simt bântuind prin întuneric cu o lumânare într-o sală plină de oglinzi.