-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Mai 2026 22:02


-----------------------------------
Miercuri 20 Mai cerul a fost noros, cu nori in insule. Cerul ramas intre nori mi-a permis sa petrec o seara ''tehnologica'' in care am facut primele teste cu ''setul de oculare Texereau''. In editia revizuita a CTA, Texereau a lansat ideea de folosi doar ocularul de baza ( sa zicem f=25mm) si ocularele care asigura exploatarea rezolutiei maxime. Deci la un dobsonian de 200mm, el recomanda, pe langa ocularul de 25mm, doar ocularele f=6mm, f=5mm si f=4mm. Deci fara ''oculare de babe'' adica fara cele dintre f=25mm si f=6mm. Pentru cazul discutat al dobsonianului de 200mm, inseamna pupila de iesire de 4mm, 1mm, 0,8mm si 0,66mm.

Toate ocularele, si exclusiv, de tip Plossl. Asa e la reenactment/ reconstituire, trebuie sa te apropii cat mai mult de conditiile initiale ale experimentului. Asta a folosit Tex si banda sa, asta voi folosi si eu. Sunt sigur insa ca la observatiile pentru ''Revue des Constellations'' au folosit si oculare Kellner si ortoscopice.

Am deci setul Tex de baza, ca mai sus. Dar citind observatiile din ''Revue des constellations'', atat cat se gasesc pe Gallica, vedem ca observatorii din echipa lui Texereau-Sagot au folosit si alte grosismente. Iata de ce, am extins ideea si am adaugat la acest set si focalele de 7,5mm, 9mm si 10mm.
Cele de 4mm,5mm si 6mm pentru planete, stele duble si planetare iar cele 7.5mm, 9mm si 10mm pentru Deep Sky.

Miercuri seara am testat ocularele cu focalele de 6mm, 5mm si 4mm. Deoarece recent am achizitionat de pe forum si o pereche de Plossl 12,5mm pentru vizorul binocular, am testat si pe unul dintre acestea, ca sa ma asigur ca toate-s bine. Deci accentul a fost de aceasta data pe rezolutie, Deep Sky ramane pe alta data.

Observatii: Luna, Jupiter cu patru sateliti galileeni, Gamma Leo, STF 1517, STF 1527, Porrima, Epsilon Boo, Mu Boo, Eta CrB, Zeta Her, M65, M13, NGC 6207 de langa M13. Fiecare obiect, cu fiecare ocular.

In principiu, Texereau are dreptate. De ce m-as mira !? Avand la indemana un set din acesta ''indesat'', fie unul, fie altul dintre oculare, fie toate trei, au rezolvat si separat dublele care au coborat cu separatia pana la 0.74''. Seeingul a fost foarte nasol, undeva intre Pickering 5 si 6 dar ''nu a scapat'' nici una dintre duble fara sa fie rezolvata.
Daca ar fi sa fie o arma, ar fi nemiloasa. Pentru conditiile date, campionul serii a fost NPL 6mm care a realizat cele mai frumoase rezolvari si separari. Bresser 5mm si NPL 4mm au avut probleme din cauza agitatiei atmosferice. Asta si este ideea lui Texereau: sa ai la indemana ocularul optim pentru obiectul si conditiile date.

La sfarsitul testului a venit partea umoristica. Luat de valul de adrenalina, n-am bagat de seama ca luasem telescopul gresit. Trebuia sa folosesc Toleascopul D=200mm F/6.16 iar eu am observat cu dobul Grond D=2500mm F/4.8. Tot baiul spre bine: daca ocularele Plossl s-au descurcat pe un telescop F/D= 4.8, cu atat mai mult si mai bine o vor face pe un telescop F/6.

Cer senin, Mircea