-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Mai 2026 12:01


-----------------------------------
Vineri 22 Mai a.c. Observatii cu dobsonianul Grond D=250mm F/4.8 la 48x/XCel 25mm si  57x - 171x / zoom Svbony # 135.
Au fost Luna in Prim Patrar si nori josi la orizontul sudic, si pacla cam peste tot.
Dar poate vad eu prea multe ... Pana la urma a fost o seara buna, cu ''succesuri''.

Observatii:

- Herschel 400: am reusit sa observ patru obiecte noi din Lista H400: NGC 4699, NGC 4781, NGC 4697 si NGC 4546. Toate sunt galaxii si toate au fost observabile cu vederea directa.  NGC 4781 a fost insa la limita de observabilitate, atat de mica si slab luminoasa era. Abia la 171x s-a vazut binisor.
Cu exceptia lui NGC 4781, la celelalte am facut desene.
Contor H400= 307 adica 76,75%.

- Apoi ''mi-am facut de cap'' si am reobservat cu dobul Grond obiecte arhicunoscute: Delta Cyg, Epsilon 1-2 Lyr cu doua stele ''debollisima'', M57 cu steluta m =12mv de la Est, M56 cu vreo doua duzini de stele rezolvate; am revazut M13, rezolvat in sute de stele si galaxia NGC 6207 care a suportat marirea de 240x/ Radian 5mm.

- Am parcat dobul dar ... lipsea ceva: nitica astronomie binoculara. Asa ca, folosind binoclul japonez Norlux 10x50mm, am observat Zeta Lyr, Nu Dra, 16+17 Dra, Psi Dra, Omicron Cyg ca tripLa, Albireo foarte clar separata, 61 Cyg doar rezolvata. Am incheiat cu planetara M27 slab luminoasa dar foarte mare si bine vizibila. Oleaca de skateboarding stelar prin Calea Lactee si gata, la nani.

La sesiunea Herschel 400 am avut doi invitati, pe Charles Messier si pe insusi William Herschel, care m-au inspirat. Maiestrul nostru simpletier Ovidiani, ne-a imortalizat cu penelul sau AI, observand impreuna.

Cer senin, Mircea