-----------------------------------
CristiB
25 Mai 2026 13:09


-----------------------------------
Astazi am scos binoclurile sa le mai vada Soarele dar si ele pe Soare. 
In ciuda sfaturilor primite de la baietii veseli m-am hotarat sa folosesc totusi filtrele  solare.&#128578;
Bineinteles ca privind aceasta stea, chiar si asa la 15x, imaginea este foarte frumoasa,  hipnotizanta,  nu mai vrei sa  te desparti de ocular.  Claritatea imaginii prin filtrele din folie Baader Solar e deosebita, sper sa fie la fel si prin filtrele de sticla Seymour Solar ce urmeaza sa le primesc saptamana aceasta. Diferenta dintre cele doua filtre e ca cele Bader ofera o imagine argintie iar cele Seymour o imagine naturala a culorii Soarelui. O alta diferenta este rezistenta la socuri si implicit protectia ochilor. Folia e foarte fragila,  trebuie sa umbli ca si cu ouale rosii de Paste,  daca nu esti atent si apesi un deget mai tare pe filtru cam aia e, trebuie folie noua. Sticla e mult mai rezistenta si in acelasi timp si protectia ochilor in timpul observatiilor e mai mare.  Insa si pretul e la fel. 
Am incercat sa fac si cateva fotografii folosind adaptorul pentru telefon marca Swarovski insa prin folie se pare ca nu se poate focaliza maxim . Fara filtrele solare  fotografiile prin binoclu ies ceva mai bine,  insa nu au aceeasi calitate ca atunci cand privesti cu ochii prin binoclu acelasi peisaj.
Observatiile le-am facut de la o altitudine de 1100 metri,  am gasit un loc foarte potrivit pentru astfel de activitati.