-----------------------------------
Vict0r
25 Mai 2026 22:02

My 1st
-----------------------------------
Mai intai cateva date:
Telescop: skywatcher dobson heritage 150p (table top)
Nivel utilizator: practic 0. Teoretic 0.01 ( mostly din citit foarte mult despre telescopul achizitionat )

In ziua in care mi-a venit telescopul (livrat la munca) nu cred ca am depasit 50km la ora pe drumul spre casa. 
Oricum nu am mai lucrat nimic de cand a venit pana la plecare :)

Ajuns acasa l-am montat, am ajustat putin frecarea bazei(era putin cam slaba pt mine) am calibrat red dot finderu-l pe o antena de bloc mai indepartata. am verificat si colimarea. Parea decenta din cate m-am priceput sa vad si am decis sa nu ma joc cu ea la inceput. Dupa o scurta verificare a cursei focuserului, am decis sa nu pun banda ptfe cum am citit. Mai degraba mi s-a parut ca ar avea nevoie de alunecare mai buna, si l-am gresat extrem de putin prin tamponarea filetilui cu o carpa putin imbibata cu ulei siliconic. Dar a contat si am fost multumit. Cum inca era lumina l-am lasat pe balcon. Si ma uitam din 5 in 5 minute la el si la ceas.

In jur de ora 22 am decis ca e momentul sa fac prima incercare.
Luna nu era in raza. Asa ca am ales urmatoarea tinta care mi s-a parut accesibila: Jupiter
Mentionez ca ocularele disponibile momentan sunt doar cele stock de 10 si 25mm. Cu 25mm se vedea doar o pata luminoasa, dar cu 10 mm a inceput sa arate ca o planeta
Prima senzatie ciudata am fost cand am vzut cat de des trebuie sa reajustez pozitia ca sa il urmaresc. 
Dupa o perioada m-am gandit sa schimb tactica. Reajustarile dese in combinatie cu pozitia incomoda deveneau obositoare.
Am observat directia in care se deplasa si am potrivit pozitia telescopului astfel incat Jupiter sa aiba o cursa cat mai lunga fara reajustare.
La a 3-a astfel de "cursa" m-am gandit ca poate nu este focalizat perfect si m-am decis sa ma mai joc cu focuserul... Si BAM- ca prin magie au aparut, intai slab pe urrma mai clar, darele de nori maronii si cei 4 sateliti aliniati perfect,ca niste varfuri de ac luminoase. Nici nu pot sa explic senzatia pe care am avut-o.

Sper sa ma iertati petru intro-ul meu lung si banalul Jupiter, dar cum a spus in titlu a fost primult obiect ceresc vazut prin telescop, si mie s-a parut SUPERB!

O seara frumoasa va doresc, si cer senin.
Vict0r