-----------------------------------
tudor
28 Mai 2026 09:27


-----------------------------------
Amintesc aici observatia Quasarului 3C273 pentru ca este un obiect aproape de limita acestui binoclu pe un cer decent, dar si pentru ca intentia observarii acestui obiect foarte  indepartat are si o mica poveste in spate. Cu multi ani in urma mi-am achizitionat un newtonian 200mm pe montura dobson. Fiind voluminos si anevoios de carat in masinile prietenilor, care si ei la randul lor aveau instrumente de carat, l-am folosit extrem de rar. Mi-am pus in minte sa observ cu el Quasarul 3C273 pe un cer bun si apoi sa il vand. Asta ca sa simt ca mi-a ajutat la ceva si sa nu treaca instrumentul pe la mine fara sa fructific ceva din el. Timpul a trecut si am iesit de nenumarate ori la cer bun, dar cu acest newtonian s-a intamplat sa ies doar iarna. Deci asa a fost sa fie, si nu am avut ocazia sa vad quasarul din Fecioara cu el. Asa ca, cu parere de rau, am vandut instrumentul unui prieten fara sa vad cu el ce mi-am propus. Dar stafeta intentiei a primit-o imediat Albatrosul. Pe un cer mai bun (bortle 2), cineva experimentat poate ajunge si la magnitudini +13.5 sau poate chiar +14 cu Albatrosul. Cum magnitudinea quasarului e de aproximativ +13, asta inseamna ca este aproape de limita binoscopului de 100mm pe un cer de bortle 3, cam cum este la Luica, locul cel mai des fregventat de mine cu un cer mai mult decat decent.Deci pe cerul de la Luica, pe 15 mai 2026, nu a fost foarte dificil de observat acest Quasar cu Albatrosul, chiar simtind ca mai era loc de putina magnitudine in plus. Astfel ce imi propusesem initial sa observ cu un newton/dobson de 200mm, fortat de imprejurari, am vazut cu binoscopul de 100mm, supusul meu Albatros :) Asa ca am punctat si in acest review aceasta observatie a quasarului, care este importanta pentru mine!
Detalii mai amanuntite legate de observatia mea a acestui quasar, dar si multe alte observatii astronomice cu acest instrument, le puteti vedea la topicul "Observatii cu binoclul"