-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Mai 2026 15:32


-----------------------------------
Un telescop cu apertura pe la cinci- sase toli este atat de distractiv ! Eu stiu si vorbesc din experienta proprie.
Iubita mea ''Ratusca cea urata'' se incadreaza aici, are o apertura de 125mm. In dotarea amatorilor din lumea larga cred ca exista mii, daca nu zeci de mii de Makuri de cinci toli. Si se aud numai lucruri bune despre ele.
Inteleg Victor ca nu ai doua maini stangi si nu te sperie sa faci modificari, imbunatatiri.
Uite aici s-a ajuns la 290 de PAGINI cu modificari la telescoape ca al tau:

https://www.cloudynights.com/forums/topic/463109-onesky-newtonian-astronomers-without-borders/?hl=%20awb%20%20dobsonian

(Completare. A sunat clopotelul la ''popota'' asa ca m-am grabit cu gamela spre cazan...)

Vedem in topicul spre care am dat link cum micul newtonian D=130mm F/5 a devenit printre amatorii de peste balta obiectul unui cult. Prin asociere, si fratiorul mai mare D= 150mm F/5. Aproape ca-mi vine sa-mi iau si eu un telescop din acesta doar ca sa iau parte la distractie. Dar apoi vine dusul rece al realitatii care-mi spune sa ma calmez, ca am deja vreo sase - sapte newtoniene ... basca unul care va veni in viitorul apropiat. Inaf !

nobody

Citisem in Sky and Telescope despre cautatorul ''reflex'' ca provine din domeniul militar dar nu au spus de unde. Multumesc pentru informatia interesanta !

Mircea

Mircea