-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Mai 2026 21:58


-----------------------------------
Night

Multumesc pentru cuvintele si gandurile frumoase de mai sus. Ai atat de mare dreptate despre frumusetea ,atractia si fiorul aduse de privirea in abisul cosmic. ''Unii'' parca pentru asta traiesc ...

Cat despre like-uri, as fi nesincer sa spun ca nu ma bucura. Mai ales atunci cand acestea inseamna a impartasi cu alti amatori pasiunea pentru stele. Dar nu sunt un scop in sine. 

Modelul meu in aceasta privinta este, de multe decenii, profesorul Lidenbrock din romanul vernian preferat, ''Calatorie spre centrul Pamantului''. Proful isi tinea cursurile vorbind unui auditoriu ideal, nu celui din sala. De aceea era neperturbat, fie ca sala de cursuri era plina, fie ca era galagie, fie ca era in pantecele Pamantului, la sute de kilometri adancime.
Asa si eu, scriu pe astronomy.ro. Este foarte bine daca sunt reactii si daca discutam si dezvoltam subiectele. Apoi rapoartele de aici le adun in jurnalul meu de observatii iar prin acela vorbesc cu Idealul.

Luni 25 Mai  am fost ocupat cu ceea ce limbajul de lemn numeste ''activitati administrativ-gospodaresti'' asa ca mi-a ramas oleaca de timp de observatii doar incepand cu putin inainte de miezul noptii. Ce face amatorul cand timpul e scurt ? Isi ia binoclul. Am observat cu Tento 20x60mm pe stabilizatorul Bizooka.

Observatii: 

- Am rezolvat stelele duble Eps 1-2 Lyr, Zeta Lyr, STT 525, Omicron Cyg, 16 Cyg, Nu Dra, 16+17 Dra, Psi Dra, Delta Cep, 61 Cyg si 17 Com din Mel 111.

- Am revazut cateva obiecte Deep Sky: M57, vizibila doar cu vederea periferica ca o steluta pufoasa, minuscula dar cu suprafata aparenta, M 27, slab luminoasa dar extinsa, M29 in care se vedeau trei stele doar cu VP, M39 rezolvat in stele, asterismul Cr 399, Mel 111 in doua campuri, este roi mare, M3, bine vizibil. Roiul sferic M53 s-a vazut mic si slab luminos dar cu vedere directa.

- Am revazut, fara fotometrie vizuala si cateva stele variabile: Delta Cep, Mu Cep/ Garnet Star si Chi Cyg.

Marti 26 Mai am observat cu vizorul binocular Nikonx23,2mm, cu ocularele Bausch&Lomb 25mm si Barlow aprox. 4x,  montat pe dobsonianul Grond 250mm. Grosismentul trebuie sa fie pe la 200x. 
Cerul a fost foarte paclos, cu nori subtiri.

Observatii: 

- Luna, fara comentarii. Merita sa ai vizor binocular numai pentru acest obiect !

- Am rezolvat stele duble si multiple: Porrima, Gamma Leo ( A,B,C,D), Tsze Tseang, 54 Leo, 88 Leo, 90 Leo ca tripla, Delta Ser, Marfik, Rasalgethi, Zeta Her, numai rezolvata, Nu 1-2 Sco ( MTL 2 CD a fost separata, Bu 120 AB, nerezolvata, semnul Infinit), Graffias, 5 Ser de langa M5, Izar, Alkalurops, Delta Boo.

- Roiurile sferice M13 si M5 au prezentat stele rezolvate dar imaginea era foarte saraca in lumina. 

- La sfarsit am scos vizorul binocular si tot harnasamentul sau si am reobservat, rezolvat si separat la 240x si 480 dubla subarc Eta CrB.

Miercuri 27 Mai a fost o zi mare pentru mine. 

Putin dupa ora una am primit un cadou din Ungaria: ''cartea cartilor'' in domeniul ghidurilor de observatii astronomice, atlasul ''Revue des constellations'' de Sagot-Texereau, prescurtat RDC.
Multumesc din inima prietenilor mei Istvan si Eva, colegi in Asociatia Astronomica Maghiara care mi-au daruit aceasta carte pe care eu nu am fost in stare sa o obtin. Sa va dea Domnul sanatate si sa va rasplateasca pentru marea bucurie pe care i-ati facut-o moshului Mircea !

In cursul dupa-amiezii am facut un pas important pentru imbogatirea haremului de telescoape. 

Apoi seara, desi cerul era inundat de nori subtiri, am sarbatorit asa cum se cuvine, sosirea lui ''Revue des constellations'': prin observatii. Am folosit dobsonianul Toleascop D= 200mm F/6.16 cu setul de oculare Texereau: 25mm, 10mm, 9mm, 7.5mm, 6mm, 5mm, 4mm, toate Plossl.

Am inceput observatiile dupa RDC ... cu inceputul. Harta 1 este pentru Ursa Minor si Draco.

Asadar am observat in UMi. Lista este scurta: stelele duble Polaris, dubla optica Gamma UMi+11 UMi si STF 1972. Desi conditiile au fost potrivnice, rezolvarea acestora nu a pus problele Toleascopului.
Harta 1 din RDC mai contine doar galaxia NGC 6217, rezultatul a fost evident negativ desi i-am gasit locatia.

Alte observatii: printre nori, am reusit sa rezolv Izar/ Eps Boo, Delta Boo, Mu Boo ca tripla.
La Epsilon 1-2 Lyr am revazut A,B,C,D si I, ultima abia vizibila.
Turbulenta a fost mare. La Eta CrB, am vazut discurile Airy tangente doar la 205x/ NPL 6mm deoarece 246x/ Bresser Plossl 5mm si 308x/ NPL 4mm nu au fost permise de seeing.
Rezolvarea si separarea lui Fawaris/ Delta Cyg a incheiat aceasta zi atinsa de aripa generoasa a prieteniei atat dinspre Ungaria cat si din Romania si incheiata in tovarasia spirituala a marelui Texereau.
Pot sa spun impreuna cu psalmistul: 

''Cat de minunate sunt lucrurile tale Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut...''. 

Cer senin, Mircea