-----------------------------------
CristiB
29 Mai 2026 19:48


-----------------------------------
Va prezint un articol despre Oberwerk 20x65 APO ED
Explora&#539;i cerul cu binoclul Oberwerk's 20×65 ED Deluxe
Optica de înaltă calitate, ocularele confortabile &#537;i caracteristicile impresionante fac ca binoclul ED Deluxe 20×65 să fie ideal pentru orice astronom.
Acei cititori familiariza&#539;i cu coloana mea Binocular Universe î&#537;i pot aminti linia mea lunară de semnare, doi ochi sunt mai buni decât unul. Nu este doar un cli&#537;eu, este mantra mea. De când am devenit interesat de astronomie, binoclul a fost alături de mine. În timp ce am de&#539;inut multe telescoape de-a lungul deceniilor, binoclul a rămas o parte importantă a arsenalului meu de echipamente.
De aceea am fost deosebit de încântat să fac o recenzie despre binoclurile Oberwerk 20×65 ED Deluxe. Oberwerk, un mic retailer online fondat de Kevin Busarow. Mai mult de două decenii mai târziu, Oberwerk continuă să comercializeze binocluri de calitate pentru fiecare buget.
Binoclurile 20×65 ED Deluxe, introduse în urmă cu aproximativ trei ani, sunt construite în jurul unei combina&#539;ii unice de obiective cu diametrul de 65 mm &#537;i mărire de 20x. Din punct de vedere optic, inima &#537;i sufletul binoclurilor 20x65 sunt lentile obiective F/6. Obiectivele au un design cu două elemente, dintre care unul este realizat din sticlă cu dispersie foarte scăzută (ED). Ca &#537;i în cazul telescoapelor refractoare, binoclul care utilizează obiective non-ED suferă de franarea culorilor în jurul obiectelor luminoase, cauzată de abera&#539;ia cromatică. Sticla ED oferă imagini clare fără această colorare falsă.
La fel ca toate binoclurile de calitate mai bună care utilizează designul prismei Porro, Oberwerk 20x65 prezintă prisme realizate din sticlă BaK 4 (coroană barium). Prismele BaK-4 transmit imagini mai luminoase &#537;i mai clare, deoarece aproape toată lumina care intră în ansamblul prismei este reflectată de-a lungul căii optice inten&#539;ionate; se pierde foarte pu&#539;ină lumină. Aceasta este ceea ce designerii optici numesc "reflec&#539;ie internă totală".
Binoclurile 20x65 sunt complet în bandă largă, ceea ce înseamnă că fiecare suprafa&#539;ă aer-sticlă, de la lentile la prisme, are mai multe straturi de acoperiri de bandă largă care îmbunătă&#539;esc transmiterea luminii &#537;i suprimă arderea. 
Tuburile impermeabile sunt etanse &#537;i umplute cu azot uscat pentru a preveni aburirea internă, chiar &#537;i în condi&#539;ii umede.
Adăugând toate acestea împreună, 20x65 au toate lucrurile potrivite optic.
Din punct de vedere mecanic, binoclul este, de asemenea, bine făcut. Acestea au carcasa de aluminiu cu două tonuri, cu o lungime de 38,1 cm, inclusiv ocularele. Asta înseamnă un pic mai mult decât o sticlă de suc de 2 litri. Tuburile au o lă&#539;ime de 8,5 inci (21,6 cm). Jumătatea din spate a corpului este de culoare verde închis, cu o armură sub&#539;ire de cauciuc, în timp ce jumătă&#539;ile din fa&#539;ă spre obiective sunt vopsite în negru. 
20x65 au mânere ergonomice , dar, având în vedere dimensiunile &#537;i greutatea (2,9 kilograme),  trebuies montate pe un trepied sau alt suport extern pentru cele mai bune rezultate. Credeti-mă, am încercat.
Dar Oberwerk, evident, nu se a&#537;teaptă să le &#539;ine&#539;i in mâna ca pe un binoclu tradi&#539;ional. Ei au încorporat cu în&#539;elepciune un suport trepied glisant pe o &#537;ină centrală între cele două butoaie, permi&#539;ând utilizatorului să echilibreze binoclul pe montarea lor. Deoarece montura se ataşează direct la un cap de trepied, nu este necesar un adaptor de trepied în formă de L.
Pentru a se asigura că nu se scurge azot din tuburi, 20x65 au oculare focalizate individual. Focalizarea este precisă, necesitând doar efortul potrivit pentru a roti ocularele. Când le-am încercat, nu a existat nici o reac&#539;ie sau oscila&#539;ie atunci când se concentrează. Ocularele s-au dovedit confortabil de vizualizat, datorită în parte cupelor de cauciuc pliabile în jurul fiecăruia.
Cupele pentru oculare trebuie să fie pliate înapoi dacă trebuie să purta&#539;i ochelari pentru vizualizare. Potrivit lui Oberwerk, 20x65 au 18mm de relief ocular, care este distan&#539;a de la  lentila exterioară a ocularului pe care trebuie să pozi&#539;iona&#539;i ochiul pentru a lua în întregul câmp vizual. Ocularele Oberwerk sunt încastrate în carcasele lor cu 0,11 inci (3 mm), reducând distan&#539;a disponibilă la 15 mm. În mod normal, observ fără ochelari. Pentru a testa confortul de vizualizare al binoclului, am încercat să văd cu ochelarii  &#537;i am constatat că nu am avut probleme în a vedea întregul câmp.
Pentru a observa acest lucru,  distan&#539;a interpupilară a binoclului (IPD) trebuie ajustată pentru a se potrivi cu distan&#539;a dintre ochii observatorului. În cazul binoclurilor  20x65, IPD poate găzdui un interval între 2,2 &#537;i 2,9 inci (5,6 până la 7,4 cm), o gamă bună de reglare.