-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Mai 2026 16:57


-----------------------------------
Aseara Vineri 29 Mai a.c. am continuat observatiile dupa Revues des constellations. Am folosit  instrumentul rezonant cu acest ghid al lui Texereau, dobsonianul Gurtang D= 200mm F/ 6.16 cu setul de oculare Plossl.

Observatii:

- Am continuat de unde m-am intrerupt cu o seara inainte cand conditiile au fost nepotrivite pentru rezolvarea unei dive stelare cum este STF 2054, dubla subarc. 
O gasim foarte usor, langa Eta Dra, peste drum de capul Dragonului pe care mie imi place sa-l numesc Smaug, ca in povestile lui Tolkien.
La 123x/ Sirius Plossl 10mm, STF 2054 arata ca o furnica pe care seeingul o facea sa alerge spre nicaieri pe sfera cereasca. 123x este cu 23% peste grosismentul rezolvant deci ar trebui sa contina toate detaliile pe care Gurtang este in stare sa le arate. ''Furnica'' lui STF 2054 dovedeste ca asa si este. Se vede ca aceasta stea este dubla dar este nevoie de mariri mai mari ca sa se vada bine aceasta.
La 205x/ NPL 6mm , STF 2054 a fost clar rezolvata si separata.
Marirea de 246x/ Plossl Bresser 5mm si 308x/ NPL 4mm evidentiau sepatie progresiv mai mare. Se vedea mai bine si deosebirea de nuanta dintre cele doua stele. Dar pentru seeingul de Pickering 4/5 de aseara, ultimele doua mariri erau taxate la frumusetea imaginii. Din nou, NPL 6mm a fost cel mai potrivit conditiilor.

STF 2078 pare tripla dar nu este. Vorbim despre 17 Dra, steaua care formeaza cu 16 Dra dubla inclusa de catre William Herschel in catalogul sau cu indicativul H I 4, o dubla optica de 90''. STF 2078/ 17 Dra a avut o separatie de 3'' in 2022 si este rezolvabila cu lunete de 60mm. 

STF 2308 = 41- 40 Dra a fost rezolvata cu cautatorul RACI 8x50mm.

Ultima dubla a serii a fost 39 Dra= STF 2323, tripla la care eu am vazut B ca fiind intens galbena sau chiar oranj, intr-un elegant contrast de culoare cu primara alba.

Galaxia NGC 5985 a fost invizibila. Planetara NGC 6543 / '' Cat's Eye'' a fost bine vizibila deja la 49x/ Sirius 25mm, un mic disc albastrui in care parca, parca se zarea steaua centrala. La 308x/ NPL 4mm, discul albastrui este mult mai bine vizibil, usor eliptic pe directia N-S,cu marginea neclara ca o rama cetoasa. Steaua centrala nu se vede nici la aceasta marire, doar pare sa licareasca din cand in cand in vederea periferica. Spre Vest de planetara se vede o stea de 10mv ( dupa ''Revue ...'') iar spre N, in varful unui triunghi dreptunghic cu ipotenuza formata de planetara si steaua 10mv, se vede o steluta mult mai slaba ca aceasta. Am facut desen.

Nota despre oculare: am resimtit campul vizual mai mic al ocularelor Plossl atunci cand am inceput sa le folosesc in modul descris. La cautarea galaxiilor, absenta ocularelor zoom este un handicap serios. Dar am inceput sa ma obisnuiesc cu maniera texereana de observare. 
Va informez ca exista viata ... dupa Plossl !

Atasez extrasul din Catalogul Szentmartoni revizuit cu situatia actualizata a dublelor observate/ reobservate in acest nou proiect observational. Multe sunt vechi cunostinte.
In data de 1 Iulie 2018 am denumit asterismul format din Nu Dra + Mu Dra + 16-17 Dra de o parte a lui Xi Dra Grumium ( stea aurie) si 39 Dra + Omicron Dra, de cealalta parte drept ''Sigil Smaug'' sau ''Colierul lui Smaug''.

Cer senin, Mircea