-----------------------------------
MotherEarth
30 Mai 2026 23:57


-----------------------------------
 Review Binoclu Oberwerk 12x50 ED Ultra 

Recent am cumparat un Oberwerk 12x50 ED Ultra de pe Artesky dot it. A venit din Italia cu FedEx. Livrat de FedEx. A durat cam o saptamana din Italia pana in Romania

https://artesky.it/gb/oberwerk/30-50mm/7684-oberwerk-1250-ed-ultra-wide-angle-ed-glass-binoculars-8052278167284.html
https://oberwerk.com/product/oberwerk-ultra-series-12x50mm/

Nu prea sunt cu revieurile, asa ca o sa notez cum imi vine. O sa adaug aici detalii, cu cat testez binoclul mai mult.

Binoclul vine cu adaptor trepied, capace de protectie din cauciuc, husa/geanta de transport , curea/ neck strap , laveta de curatare. Se vede in pozele atasate

Cauciucul ocularelor e excelent. Super moale. Nu deranejaza absolut deloc. Se indoaie foarte usor daca incerci sa rezemi binoclul mai aproape de ochi.
Focalizarea e excelenta. Imi da impresie de microscop. Nu joaca absolut nimic. Ofera rezistenta suficienta.
Capacele de protectie sunt excelente. Stau fixe. Zero sanse sa iasa. trebuie sa tragi de ele

La primele observatii ziua/ teren, se observa putin "pincushion distorsion" : de ex, studiind un stalp vertical /plimbandu-l in campul vizual de la extrema la extrema, se observa cum se "indoaie" usor SPRE centrul campului cand ajunge la cam 70% de centrul campului.  INSA, nu e imediat vezibil efectul... doar daca plimbi obiectul repede in camp.. stanga- dreapta.

Campul de 70 grade nu se poate observa pana spre margine, fara a muta putin pozitia ochilor in partea opusa.. cativa milimetri.  Probabil e normal. Nu am testat multe binocluri pana acum. As spune ca poti observa 50-60 grade fara a muta pozitia ochilor putin, daca vrei sa vezi marginea campului. Daca nu muti pozitia ochilor, probabil irisul taie exit pupil, ca se intuneca imaginea

La prima apreciere (folosit din mana), as spune ca imaginea e sharp 75-80 % din raza campului. Exista o zona clara care nu e focalizata perfect.  Insa o sa revin cu modificari, o data ce il pun pe un trepied ceva. Sau il testez de pe ceva fix si focalizez mai atent.

Am reusit sa observ cateva minute Luna plina. Inca e innorat. Am rezemat binolcul de ceva fix si am focalizat individual.  DOAR daca esti atent si stii ce cauti, se observa putina aberatie cromatica la conturul lunii,  foarte fina.  Albastuie intr-o parte, galbuie/ portocalie in cealalta. Repet, DOAR daca o cauti o zaresti. Nu "sare" in ochi, nici cand observi detalii aproape de conturul lunii. E foarte usor de ignorat/ de uitat de ea

Inca nu am verificat la stele, e prea innorat, inca. Doar ce am zarit cateva, printre nori.  O sa incerc pe cateva luminoase, sa vad cum se comporta

O sa incerc sa fac si ceva poze prin el, in viitor... doar sa-mi stea imaginea fixa

Revin cu modificari, cum prind cer senin cum trebuie