-----------------------------------
iulian90
31 Mai 2026 21:00


-----------------------------------
Frumoasa imaginea cu spectrul solar, felicitari. :)

Astazi am reusit sa fac numai doua scanari ,am prins o gaura de cer senin in nori dupa-amiaza prin care s-a azut Soarele pentru scurt timp, dar dintr-una din scanari am reusit sa scot o imagine decenta ,foarte curata si detaliata, cu o felie din discul solar, din zona ecuatoriala, gratie unei noi idei: aceea de a regla castigul camerei la 0, caz in care SNR-ul creste vertiginos, zgomotul micsorandu-se mult, iar detaliile fine de pe discul solar ,care in mod normal sunt deteriorate de zgomot, la valori mari ale castigului care le foloseam pana acum, 100-150, acum au iesit foarte bine in evidenta la castig de 0. 

Aceasta imagine care este obtinuta dintr-o singura scanare, cu castigul camerei reglat la 0, arata mai bine decat multe imagini obtinute anterior din stack-uri din mai multe scanari , dar la valori ale castigului camerei relativ mari. 

Cand am vazut-o prima oara dupa reconstructia cu softul JSolex, nu-mi venea sa cred ce curata si detaliata poate fi aceasta imagine extrasa dintr-o singura scanare, chiar si la zoom 1:1. 
Granulatia , spiculele si alte formatiuni foarte mici ale cromosferei, precum si detaliile fine ale petelor solare se vad mult mai clar si bine decat in oricare din imaginile precedente obtinute pana acum, iar pe limbul solar protuberantele ies mult mai bine in evidenta.

Ideea de a regla castigul camerei la 0 sau de a o micsora mult, am aflat-o pe acest topic de pe forumul Solarchtforum.com din link-ul de mai jos, in care autorul a mentionat cateva sfaturi utile pentru achizitia de scanari cu spectroheliograful, enumerand printre altele si castigul camerei setat la zero sau valori cat mai mici, pentru un SNR cat mai bun al imaginilor.

https://solarchatforum.com/viewtopic.php?t=44655&start=500

Deasemenea ,autorul mai mentioneaza ca timpul de integrare a scanarilor (durata totala a scanarilor plus pauzele dintre ele ) nu trebuie sa depaseasca 6 minute , pentru ca aspectul cromosferei ,mai ales la nivel de detalii fine ,se schimba destul de rapid iar la o durata prea mare poate duce la blurarea detaliilor fine dupa procesul de stackare a imaginilor obtinute din scanari. 

In cazul meu, cu 2-3 scanari pe minut la viteza de 20x, pot obtine cam 12-18 scanari in 6 minute (in ambele directii pe axa AR a monturii). Uneori sunt suficiente numai 8-10 scanari pentru un rezultat bun. 
Eu faceam de obiecei 30-40 de scanari ,cu un timp de integrare destul de mare , intre 15 si 20 de minute si le stackam aproape pe toate ,dar multe detalii fine apareau mai blurate decat in imaginile individuale. 
Pe viitor voi limita timpul de integrare la cel mult 6 minute pentru scanari, mai ales ca am decoperit si metoda aceasta inedita de scanare cu castig zero care ofera imagini, detaliate ,cu SNR foarte bun, 10 scanari per serie sunt suficiente pentru stack. 
Insa in practica tot voi ajunge sa fac mai mult de 20 de scanari, dar nu le voi mai folosi pe toate in procesul de stacking, ci din acestea voi selecta numai o secventa de 8-10 scanari succesive pentru stacking, din portiunea cu seeing mai bun (lucky imaging, intocmai ca in astrofotografia planetara), numai asa voi putea obtine cele mai bune rezultate. 

Abia astept sa se indrepte vremea si sa reiau sesiunile de scanari la Soare. :)
Voi incerca si cu celalalt instrument, SHG de 60mm ,sa fac scanari cu castig zero , sunt sigur ca imbunatatirea o sa fie si mai evidenta in cazul sau, deoarece acest instrument are o luminozitate mai mica si obtineam in mod normal imagini mai zgomotoase decat cele obtinute cu SHG de 80mm (in varianta actuala), pentru ca foloseam valori destul de mari ale castigului camerei, in jur de 150-180, iar zgomotul in imagini era "la el acasa", deteriorand detaliile fine de pe discul solar.

Mai jos prezint mai multe variante ale imaginii cu felia de disc solar obtinuta astazi, precum si o imagine Continuum obtinuta din aceeasi scanare, cu care dealtfel am facut si o diferentiere cu imaginea H-alpha intr-una din variante.