-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Iun 2026 13:52


-----------------------------------
Aseara, Duminica 31 Mai, de Rusalii, nu am reusit vreun ''grand fromage'' cu observatiile din cauza cerului innorat. 
Folosind dotarea dedicata ( Toleascop D= 200mm + set oculare Plossl) am terminat observarea dublelor de pe harta 1 din ''Revue des constellations''.

- STF 2452 a fost rezovata la 49x/ Sirius 25mm: o pereche de stelute albe, separate prin 5,7'', de magnitudini usor diferite. La 123x, stelele s-au vazut larg separate. La 49x aceasta dubla este foarte draguta, de inclus in viitoarele ture stelare cu oricare instrument, de la Tento 20x60mm in sus.

- Epsilon Dra/ STF 2603 este o dubla considerabil mai dificila. Numita si Tyl, este o stea galbena, nerezolvata la 49x din cauza unei diferente de magnitudini de 2,8 mv. La 123x a fost separata. La 205x, primara arunca in ocular flacari aurii iar companionul mi s-a parut a fi oranj, formand un elegant contrast de culoare cu primara.

- Atat am mai reusit sa fac, inainte de a fi sunata stingerea de catre nori: am localizat asterismul in X schiop al stelei 15 Dra, fata de care, spre Nord, se gaseste steaua variabila R Dra. Singura variabila inclusa in harta 1... Dar localizarea lui R Dra nu am mai apucat sa o fac. Nici nu stiu daca era vizibila in acele conditii. La minim R Dra scade pe la 13,2 mv.

Ne revedem prin 15 Iunie cand vremea va fi mai favorabila observatiilor ... prognozele sunt pesismiste pentru zilele urmatoare. Sper ca atunci sa adaug si niste galaxii din UMi si Dra pe lista de trofee.

Catalogul Albireo intocmit de Bela Szentmartoni pentru hartile din ''Revue des constallations'' contine 377 stele duble. Deci perspectiva este buna, nu voi ramane prea curand somer astronomic, fara obiecte de observat. Numai stele duble mai sunt acolo inca 361 de observat ...

Pun o poza cu Toleascop zis Gurtang D= 200mm F/6,16, in rolul principal. Poza este de dinainte de revolutia RACI.

Cer senin, Mircea