-----------------------------------
DeltaPavonis
06 Iun 2008 20:52

Ajutor pentru achizitionare de binoclu/telescop pt incepator
-----------------------------------
Buna ziua.

Sunt din Cluj-Napoca, 23 de ani si peste aproximativ 3 saptamani voi absolvi Facultatea de Stiinta Mediului din Cluj.
Mereu mi-a placut sa observ cerul, inca de mic copil. Chiar si acum sunt in stare sa petrec minute bune,chiar ore, contempland cerul, in special atunci cand sunt undeva la munte, unde se vede cu totul altfel decat in oras.

In timpul facultatii mi s-a deschis pofta pentru stiinta in general, cu accent pe astrnonomie. Mentionez ca sunt super-incepator in acest domeniu, practic in afara de Carul Mare, Carul Mic si Steaua Polara nu pot recunoaste nimic pe bolta cereasca.Dar vreau sa invat!

De curand m-am hotarat sa-mi cumpar ceva scule care mi-ar putea satisface aceasta pofta. Initial am zis ca am nevoie de un telescop. Am inceput sa citesc pe diverse site-uri despre achizitionarea unui telescop, si intamplator am dat peste ceva articole care spuneau ca pentru incepatori, asa ca mine, este mai recomandat un binoclu pentru inceput.De aceea va cer ajutorul dvs. 
Bugetul meu mi l-am fixat pentru inceput la 1500 lei, dar as fi dispus sa il maresc, daca este nevoie. Ceea ce vreau este sa urmez pasii corecti in a invata mai multe despre stele, constelatii, nebuloase, planete, etc. Nu vreau sa-mi iau scule super-profi pe care sa nu le pot exploata la maxim, dar nici chinezarii ieftine cu care nu pot face nimic. Nu sunt interesat de fotografie, ci de observatii. Iata pe scurt care ar fi intrebarile mele:
-ce este mai bine pentru inceput, binoclu sau telescop? 
-bugetul indicat (1500 lei) este de-ajuns? Daca nu, care ar fi un buget minim pentru achizitionarea unui binoclu sau telescop de calitate, pe care sa-l pot folosi pe termen mai lung?
-imi poate cineva recomanda niste modele concrete, si eventual de unde sa le comand?