-----------------------------------
tudor
03 Iun 2026 07:05


-----------------------------------
Multumesc Mircea!
Ieri seară pe la 22:30 am început să scanez pu&#539;in cerul cu Albatrosul. &#536;i cum pe cer străluceau Venus &#537;i Jupiter ei au fost cei viza&#539;i, si doar ei pentru ca incet incet se asezau pacle mari de nori pe suprafete din ce in ce mai mari. Însă Jupiter a fost vedeta datorita lui Europa, Io &#537;i Ganymede. În perechea de oculare TV Delite 11mm Jupiter prezenta dungile meridiane frumoase &#537;i contrastante (am văzut doua mari si una în zona sudica polara). Dar ce a fost spectaculos a fost dansul strâns al lunilor joviene in jurul planetei lor. Europa aproape atingea nimbul planetei în partea din stânga sus, iar în partea opusă Io &#537;i Ganymede formau o "dublă" atât de strânsă încât la o privire rapidă păreau o singură stea. Totusi se observa repede ca era vorba de o "dublă". Am încercat &#537;i cu 91x dar datorită condi&#539;iilor proaste de seeing, tot acest spectacol vizual de mai sus părea că este oglindit intr-o apă u&#537;or curgătoare. Deci m-am întors la 50x unde imaginea era stabilă, lini&#537;tită si foarte frumos "desenata"