-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Iun 2026 00:13


-----------------------------------
Marti 2 Iunie am spart gheata si am reusit sa gasesc si sa observ galaxiile NGC 6217 din UMi si NGC 6503 din Draco din harta nr.1 din ''Revue des constellations''.

NGC 6217 este o cunostinta mai veche, din 21 Iulie 2025 mai exact, cand am observat-o prima data cu dobsonianul Grond 250mm. Se intampla asa ca galaxia NGC 6217 este un obiect Herschel 400 si am observat-o atunci in cadrul acelui proiect observational.
Pe 2 Iunie am ''reusit'' sa o revad cu Toleascop 200mm, la 123x dar numai cu vederea periferica. Si chiar si cu aceea a fost extrem, extrem de slab luminoasa. De cateva ori am zarit-o si cu vederea directa, in stil ''El Fugitivo''. Am pus ''reusita'' in ghilimele deoarece abia dupa ce am confruntat schita facuta la ocular cu imaginea SDSS9, m-am convins pe mine insumi ca am vazut aceasta galaxie ''de chiar''. 
Cautand informatii despre aceasta mica bestie galactica qvasi-invizibila, am gasit date deloc impresionante. NGC 6217 se afla la 67 milioane ani- lumina si nu pare a fi un obiect rebel la magnitudinea sa 11mv. Serios ? Steve Spring din UK a avut nevoie de 19 ore de integrare pe un SCT 8'', pe durata a sapte nopti, pentru a prezenta pe Astrobin o fotografie decenta a acestei galaxii. Pentru moshu' Mircea a fost o mica pata, usor decolorata, a fondului cerului, fara condensare centrala, fara forma si fara detalii. Decat ca, si nu-mi dau seama cum, in (aproape in)existenta sa extra-discreta, sugereaza o oarecare alungire pe directia N-S. Poate ca fiind o galaxie barata, ochiul sesizeaza existenta unui ... insesizabil gradient in paloarea imaginii. 
Distanta de 67 milioane de ani-lumina inseamna ca fotonii care mi-au atins retina in seara de Marti sunt contemporani cu necazurile dinozaurilor. Cumplite vremuri, aproape ca in ziua de azi ...

NGC 6503 a fost incomparabil mai bine vizibila cu vederea directa. Nu-i de mirare, aceasta galaxie pitica se afla la 18 milioane ani-lumina si are o magnitudine integrala de 10,2mv. Se considera ca face parte din acelasi clan de galaxii cu Calea Laptelui.
Nici aici nu am vazut condensare centrala ci o evidenta alungire pe directia E-V. Spre N-E se vede o stea galbena in imediata apropiere de NGC 6503. Steaua galbena, de 8,6mv, se vedea intr-un asterism triunghiular in jumatatea nordica a campului vizual. O a patra steluta de 10,5mv se vedea la SV de galaxie. Frumoasa imagine, de revenit !
Fane a lu' Miere, cunoscut occidentalilor mai putin scoliti sub numele de Steven O'Meara, in cartea sa ''Hidden Treasures'', a numit NGC 6503 drept ''Lost in Space Galaxy'' . De ce ? Deoarece NGC 6503 este la capatul unui lant local de galaxii si, fiind ultima, se afla pe marginea unui abis astral nemaipomenit, numit ''Local Void'' sau ''Vidul Local'' sau ''Golul Local''. Descoperita in 1987, aceasta este o zona a spatiului, golita de galaxii si stele, de cel putin 150 milioane ani-lumina diametru. Se crede insa ca Vidul Local ar putea fi de la trei pana la sase ori mai mare. Sa nu intelegem ca nu exista obiecte deloc acolo ci ca acestea sunt mult mai rare ... decat pe aici, pe la noi. :wink: 

 
Am observat galaxia NGC 6503 la 21 August 2017, apoi am reobservat-o la 1 Iulie 2018 si 30 Iulie 2021. Si apoi Marti, asa cum am relatat. La toate observatiile am folosit dobsonianul D=200mm. Strasnic instrument !

Atasez schita electronica a observatiei la galaxia dinozauriana NGC 6217. In desen, galaxia ''mi-a iesit'' mult mai luminoasa decat a fost in realitate. 
Si o schema a dragutului Vid Local, un loc special de  vizitat pentru cei care se tem sa mearga cu liftul ...

Cer senin, Mircea