-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Iun 2026 12:04


-----------------------------------
Night 

Multumesc pentru comentariu si ma bucur sa mergem impreuna pe acelasi drum !

Voici le professeur Lidenbrock ... ilustrat de Riou, in editia din 1867 a ''Voyage au centre de la Terre''.

Tudor

Putem privi si asa lucrurile. Materia, lumina sunt mai degraba exceptia in Univers, golul, vidul este omniprezent.

Citind despre aceste Viduri Cosmice de dincolo de puterea imaginatiei noastre, nu ma pot abtine sa nu-mi amintesc de profesorul Genilie de la Colegiul National Sf. Sava. Si de descrierea pe care a dat-o Universului in cartea sa ''Printipuri de Geografie'' din 1841. 
Un om, o gandire mult inaintea timpului sau si de aceea necunoscut. 

Va invit sa rasfoiti lucrarea mea de transliteratie din alfabetul chirilic in cel latin, din 2019, a acestei parti astronomice a cartii sale. Am fost socat, si sunt in continuare uimit de viziunea sa ''avant la lettre'', in esenta astrofizica, asupra Universului. 
Dar, cum se zice, ''ce mi-a pus capac'' au fost acele fraze in care el intuieste realitatea continuumului spatiu-timp si Universul ca o singularitate. 
Cam asa ar trebui sa fie daca existam intr-un black hole !? Vedeti mai jos ce spune Genilie despre ''ereb''. E un gand cutremurator !

Lucrarea mea incepe aici la pag.21 iar despre ''ereb'' scrie la pag. 26. 
Rahatilor globalisti li s-a urcat marihuana la neuronul unic cand aiureaza cu ''cancel (in)culture'' al lor, in care-si bat joc de trecutul Romaniei. 
Dar eu descopar niste inaintasi romani nemaipomeniti, de care sunt foarte mandru. 
Genilie este unul dintre ei, Domnul sa-l odihneasca !

https://www.academia.edu/44153135/Conferin%C8%9Ba_SRPAC_2019

In titlu mi-a scapat porumbelul ''in latina'' in loc de ''in alfabetul latin'' ... noa ... mea culpa ... :oops:  :oops:  :oops: 

Aici putem citi despre etimologia lui ''ereb'' - ''erebus''.

https://en.wikipedia.org/wiki/Erebus

Mircea