-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Iun 2026 13:35


-----------------------------------
Duminica 7 Iunie a.c. am inceput ''Revista Constelatiilor'' cu o sugestie a colegului Cristian Kata. Anume de a incerca rezolvarea stelei duble Kappa Her cu binoclul. Zis si facut, am folosit binoclul Aculon 10x50mm pe stabilizatorul Bizooka. Companionul lui k Her este slab luminos fata de primara si l-am vazut rezolvat dar nu bine separat. StelleDoppie afiseaza o separatie de 27'', masurata in 2023.
Nu am avut nevoie de atlasul CDSA deoarece Kappa Her este inclusa in ''Revue des constellations'' pe harta 10 si a fost deci usor de gasit.

Apoi am trecut la dobsonianul Gurtang D= 200mm si am reluat observarea obiectelor Cerului Profund din harta 1 din ''Revista constelatiilor''.

Am reobservat la 123x galaxia NGC 6217 din Ursa Mica. De aceasta data am vazut steluta notata pe desen cu ''x'' dar nu am reusit sa o identific in Aladin Lite. Este in orice caz o stea slaba pe la 13mv sau chiar mai jos.
Galaxia nu s-a vazut nici acum bine, transparenta nu a fost prea buna dar se zarea cu vederea directa mult mai frecvent ca pe 2 Iunie.

Apoi am cautat ( si am tot cautat) pana ce am gasit galaxia NGC 5985. Era vizibila, slab, cu vederea directa la 49x/ Sirius Plossl 25mm dar mult mai bine la 123x/ Sirius Plossl 10mm. La 205x/ NPL 6mm, galaxia era inca bine vizibila si se zarea o zona centrala mai luminoasa.

Partea interesanta abia urmeaza. M-am dus la carte si am citit curios ce ziceau Texereau si gasca lui despre acesta galaxie. Citesc cu uimire si incantare ca ( daca as fi fost atent) ar fi trebuit sa vad in acelasi camp si galaxia NGC 5982. Am luat pozitia de ghiocel, mi-am facut autocritica in fata Adunarii de Baza a Observatorilor pentru lipsa de seriozitate si am alergat repede inapoi la ocular. Si ce sa vezi ? Daca am amplasat NGC 5985 la ora 2:00 in ocular, intradevar, la opt minute de arc spre Vest se zarea un obiect minuscul, cam cetos. Cu ocularul de 205x/ NPL 6mm, obiectul isi dezvaluie aspectul nebulos. NGC 5982 pare un obiect minuscul. Are un diametru cam cat al Caii Laptelui dar se afla la distanta de 130 milioane ani- lumina si de aceea pare atat de mica, zice Wikipedia.
Tot de acolo aflu ca, pe un cer bun, la alte opt minute spre Vest, voi vedea - candva si sper, cu un telescop mai mare, galaxia NGC 5981.
NGC 5985 + NGC 5982+NGC 5981 formeaza ceea ce se numeste ''Draco Trio'' adica ''Tripleta Dragonului''. N-am stiu dar am aflat. Deocamdata am vazut doar NGC 5985 si NGC 5982. 

Bonus: la verificare, s-a dovedit ca NGC 5982 este obiect din Lista Herschel 400. Asadar s-a miscat contorul la 310 obiecte observate sau H400 = 77,5 %.

Am mai obsevat aseara si galaxia NGC 5866 pe care unii autori o numesc Messier 102. Texereau este insa de alta parere, ca M102 este o galaxie din Ursa Mare

Am facut desene la NGC 5985+ NGC 5982 si la NGC 5866. NGC 5866 este obiect H400 dar am observat-o deja demult ... in copilaria mea observationala.

Aseara am incheiat cu reobservarea planetarei Blinking Nebula la care, la 205x, se vedea bine steaua centrala si am rezolvat superb pe Fawaris/ Delta Cyg.

Cer senin, Mircea