-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Iun 2026 21:55


-----------------------------------
Miercuri 10 Iunie am observat stele variabile cu binoclul Fujinon Mariner WPC 7x50mm.
Variabilele observate au fost Bet Lyr, R Lyr, XY Lyr, R CrB, Del Cep, Miu Cep ( Garnet Star), Eta Aql, Y Cvn ( La Superba), TU CVn, Alf Her ( Rasalgethi).

Cea mai luminoasa a serii a fost Alfa Her/ Rasalgethi pe care am evaluat-o la 3,0mv, dupa harta lui Society for Popular Astronomy din Nottingham, UK. 
Iar steaua cea mai slab luminoasa a serii a fost XY Lyr, pe care am evaluat-o la 6,4mv.

Incurajez amatorii interesati de stelele variabile sa foloseasca hartile si indicatiile aferente foarte utile de pe situl SPA.

https://www.popastro.com/variablestar/reference/guides/guide-to-alpha-herculis/

Contorul meu AAVSO = 1080.

In cursul serii am rezolvat, cu acelasi binoclu, cateva stele duble: Zeta Lyr, Beta Cyg / Albireo, Omicron Cyg ca dubla ( AB), Delta Lyr, Niu Dra, 16+17 Dra, Psi Dra - numai rezolvata.

Pentru prima data in acest sezon, am observat cerul profund din Sagetatorul: M22, M28 -nesigur, M8, M24, M25, M17, M16 si M11.

Ce bun este un binoclu bun ! Atasez din pur romantism astronomicesc o imagine in care apare si binoclul meu Fujinon 7x50mm. 

Cer senin, Mircea