-----------------------------------
mmarin
12 Iun 2026 20:29


-----------------------------------
@gpaunescu: testu' cu ma&#537;ina nu-i chiar a&#537;a de stresant dacă îl faci cu grijă; cât despre ăla cu căderea de la 2metri pe un pode&#539; de scânduri... să-l văd că-i dă drumu' de la 80cm pe beton &#537;i după aia îl cred!
@Cristian Kata: e posibil ca stelele să arate na&#537;pa'  în binoaclele astea noi &#537;i &#537;mechere pentru că ochiul î&#537;i are limitele lui. Nu-mi amintesc să fi văzut vreodată ce formă au farurile bizonului care circulă cu faza lungă non-stop; rareori am putut măcar să văd ce rablă conduce. Artefactele care strică estetica stelelor sunt mai degrabă generate de lumina împră&#537;tiată pe retină de celulele ce o compun decât de abera&#539;iile opticii; imaginea stelei este atât de strălucitoare încât saturează receptorii iar lumina care difuzează în zona învecinată pare dispropor&#539;ionat de puternică. 
Dacă vrei sa testezi performan&#539;a binoclului pe stele duble, alege perechi mai pu&#539;in luminoase sau vânează-le când cerul nu e complet întunecat. Albireo e destul de jos ca să fie comod când se înserează, o să-l spargi imediat la 8x din mână, fără efort &#537;i cu spa&#539;iu vizibil între componente. Mizar e deasupra capului seara dar în zori poate fi accesat lejer cu binoclul pe suport. Eu l-am spart, cu ceva răbdare la 10x. Ochii tăi sunt mai tineri, s-ar putea să-&#539;i iasă la 8x. Dar nu te obosi să încerci când cerul e negru.