-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Iun 2008 14:05


-----------------------------------
Ei bine,se pare ca cineva a pictat cerul meu cu Aracet in serile de 21 si 22 Mai. Abia pe 23 Mai ma reusit sa-l vad pe Marte traversand roiul M44.Am inceput observatia la 22:32 ,ora de vara si am folosit binoclul Sakura 9x60mm tinut in mana.Magnitudinea limita VOL a fost in jur de 4mv.Marte,de culoare  rosiatica, se vedea la extremitatea estica a roiului M44 in care am numarat 10 stele.Le-am recunoscut mai tarziu pe toate in poza realizata de Tavi Stanescu cu formidabilul sau echipament.
La ora 22:52 ,ora de vara,am vazut  la inaltimea de aprox. 20 grade ,un obiect foarte luminos ,-10 mv poate,care intr-o miscare retrograda a rasarit la Vest si a traversat jumatatea nordica a cerului ,spre Est.A trecut la mica distanta, 4-5 minute de arc, de steaua Merak din UMa ,aproape ca a ocultat steaua Kochab din UMi si a disparut din campul meu vizula la 22:55,la aprox. 25 grade inaltime.Spre Est si spre Vest ,campul meu vizual este limitat pana la aceste inaltimi de casele si pomii vecinilor.Am urmarit acest obiect ,cu siguranta satelit artificial sau statie spatiala,cu ochiul liber si cu binoclul.Stralucirea i-a scazut,ramanand mare , pe masura ce se indrepta spre Est si ,ceea ce m-a frapat a fost faptul ca in binoclu mi s-a parut ca avea forma cifrei 8 culcat pe directia E-W ,cu buclele inegale,cea estica ,''din fata'' fiind mai mica.Fie-mi iertata comparatia,semana cu o furnica alunecand pe cristalul boltii ceresti.Mircea