-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Iun 2026 14:03


-----------------------------------
Dragilor, ''rezolvat'' inseamna sa se vada clar cele doua discuri Airy. Forma de stea alungita, astigmatica, amintita de Tudor nu este rezolvare ci doar indiciu de duplicitate.

Eu, din economie de pixeli sau din lene, folosesc adesea termenul de ''rezolvare'' atat in sens propriu cat si ca ''rezolvat si separat''. 

Puntitei dintre stele i se acorda o importanta exagerata. Daca cele doua discuri Airy se vad clar, individual, ca disc fiecare, instrumentul a rezolvat dubla respectiva. Prezenta puntitei devine din acest moment irelevanta. De ce ? Rezolvarea inseamna ca distanta dintre stele este vazuta ca suma razelor celor doua discuri Airy. Este o definitie standard care se poate exprima chiar si numeric. ''Giabdan'' !
Separarea este dincolo de rezolvare, este mai mult.Nu este si nu poate fi standardizata. Daca exista, foarte bine,daca nu,nu. Rezolvarea este singura importanta.

Va felicit din inima pe cei care ati reusit sa rezolvati Mizar cu binoclu 10x. Imi amintesc ca, inafara de mmarin, si Silviu aka zoth a reusit aceasta. Oricat iubesc dublingul ... iaca mie asta nu mi-a reusit.:evil: 

Binoclul Saga 10x42mm analizat de Dbird a poposit la mine. Singurul lucru pe care as putea sa il reprosez este apertura. La cum ''livreaza'', ce bine era daca era de 50mm, poate 56mm, de ce nu 60mm. Dar acest mod de gandire este infantil. Asa este, asa il am, asa ma bucur de el.

De astea noi ... je ne sais pas , multumim pentru informatie, bafta amatorilor ! Io-s fericit cu ce am, Mircea