-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Iun 2026 19:19


-----------------------------------
Vineri 12 Iunie am continuat acest proiect observational, devenit preferatul meu.

Cu unele dificultati de localizare, am regasit si reobservat STF 1872 cu scopul de a gasi galaxia NGC 5678. Rezultatul a fost negativ, va trebui sa folosesc telescop mai mare pentru a vedea toate obiectele listate in Draco.

Atunci ''am mutat satra'' in Cepheus: 

- NGC 6939 mi-a aparut ca un roi deschis ''in vinclu'', cu ''lucida'' la Vest si cu stele in aliniamente liniare spre NE si SE. Celelalte stele, foarte marunte, se afla in interiorul ''vinclului''. Am numarat acolo zece stelute la  123x si  20 - 25 stelute la 205x. Am apreciat diametrul roiului la cinci minute de arc.
Desprafuind hartoagele din arhiva am gasit ca am mai observat acest roi pe 15 Septembrie si 17 Septembrie 2017. 
In 15 Septembrie 2017 eram un observator mai harnic deoarece atunci am observat la 99x / University Optics+ filtru Skyglow si galaxia NGC 6946, vazuta in imediata vecinatate a roiului NGC 6939.

- NGC 7510 este un alt roi deschis cefeid ... dar unul foarte ciudat, cu aspect de cometa. Rauri curbilinii de stelute tasnesc din ''lucida'' aflata la Est. Am estimat diametrul la doua - trei minute de arc si am numarat unsprezece stele la 123x si cincisprezece stele la 205x.
Am mai observat acest ''roi cometar'' pe 15 Septembrie 2017 cu dobsonianul Gurtang 200mm F/ 6.16 iar pe 19 Septembrie 2022 cu dobsonianul Grond 250mm F/4.8.

Pentru Cefeu doar aceste doua roiuri sunt incluse in Revue. Am continuat cu cele opt stelele duble, rezolvate si separate: STF 2751, STF 2806/ Beta Cep, STF 2840, STF 2863 Xi Cep, STF 2883, STFA 58/ Delta Cep, STF 2950 si STF 3001. 
Doar STF 2950 si STF 3001 sunt duble mai dificile. Despre STF 3001 mi-am notat ca isi ''merita toti banii''.

Atasez o imagine DSS2 a roiului NGC 6939 si una SDSS9 a roiului NGC 7510, ambele obtinute prin Aladin Lite.

Sambata 13 Iunie  a fost seara stelelor variabile din Revues des constellations.
In acest atlas, in Ursa Mica, nu este mentionata nici o stea variabila.
Pentru Draco este mentionata variabila R Dra iar pentru Cefeu sunt listate patru variabile: T Cep, S Cep, Delta Cep si miu Cep/ Garnet Star.

Am inceput cu T Cep. Este o stea de o culoare oranj vie. Mie mi s-a parut mai colorata decat miu Cep. Dar harta de la pag. 49 a lui T Cep are ca steaua de comparatie cea mai luminoasa una de 6,7mv. Asa ca a trebuit sa ghicesc luminozitatea ( in limbaj stiintific se zice ''sa estimez'' :wink: ). Mi-am dat cu parerea ca T Cep a fost mai slab luminoasa ''decat'', adica < 6,3mv, la momentul observatiei.

S Cep trebuie sa fie o delicatete celesta atunci cand este mai luminoasa decat asa cum este acum, pe la 7,5mv. La 49x abia se zareste culoarea rosie. La 123x, culoarea rosie devine mai intensa iar la 205x promite sa fie ''ceva de speriat'' in viitor.

Delta Cep si miu Cep le observ curent in programul de variabile dar, de amorul artei, le-am revazut si pe ele aseara prin Gurtang. La acestea este suficient un binoclu de campanie, de 7x sau 10x. Ba chiar, pot fi observate, si chiar le observ, si cu binoclul de constelatii Omegon 2x54mm, zis Gimli.

Iar daca la Delta Cep si miu Cep, Gurtang isi umfla muschii optici plin de mandrie si de forta, la urmatoarea stea i-a cam pierit piuitul ... (tot) optic.
Despre ce este vorba ? Cu aceste patru variabile din Cefeu, am observat toate obiectele descrise in Revues des constellations pentru Cepheus.
Astfel ca am doua constelatii, Ursa Minor si Cepheus, ''complet'' observate dupa acest atlas.
In Draco nu stau deloc asa de bine. Dintre cele unsprezece ''nebuloase'', am reusit sa observa doar cinci. Va trebui sa atac cu artilerie de calibru mai mare. In schimb, am observat cele 14 stele duble, toate.
Ramasese neobservata variabila R Dra. Are harta de comparatie la pag. 53. Am gasit-o aseara si am observat-o. La 205x, variabila si steaua de comparatie mai luminoas 125, se vedeau acceptabil. Dar steaua de comparatie mai slaba, 136, abia se zarea. Mi-a luat ceva vreme pana am cutezat o comparatie si am raportat R Dra ca fiind de 12,7mv.
Asadar, la R Dra dragul de Gurtang este cam fost la limita. Ce bine ca R Dra scade pana pe la 13,2mv si nu mai jos.

Hoarde de nori grosi se ridicau dinspre Vest. Am incheiat partea telescopica prin rezolvarea si separarea lui Fawaris/ Delta Cyg la 123x  si rezolvarea excelenta a lui Lambda Cyg AB la 205x.

Inainte ca norii sa cuprinda tot cerul, mi-am luat un moment de respiro, m-am asezat comod si am scanat cerul estic cu binoclul de constelatii Gimli 2x54mm. In Cygnus am rezolvat Omicron Cyg ca dubla iar in Lyra am rezolvat Epsilon Lyrae si Delta Lyr ca duble. Campurile stelare din Cygnus au efect hipnotizant. Primii picuri de ploaie insa m-au trezit la realitate si m-am repezit sa-mi adun pretioasele parafernalii. Nani.

Cer senin, Mircea