-----------------------------------
tudor
16 Iun 2026 08:11


-----------------------------------
Inspirat de [url=https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=250322#250322]o discutie despre observarea lui Mizar prin binocluri mici din alt topic, am incercat dubla ieri seara din balcon, cu Lunganu' Zeiss SF 10x42. Istoricul observatiilor mele la dubla Mizar cu binocluri 10x42 a început acum câ&#539;iva ani cu Conquest 10x42 &#537;i a continuat cu SF 10x42. In sesiunile trecute am reu&#537;it sa observ doar o alungire a dublei fără rezolvare. Dar încurajat de reusita colegului nostru mmarin am încercat dubla iară&#537;i. Dubla are câteva "armuri de protectie la spargere":
1. Transparenta proasta a cerului
2. Astigmatismul privitorului, mai ales la pupile de iesire atat de mari &#537;i puteri atat de mici
3. Steaua principala este mult mai luminoasa dacat companionul
Aceste "armuri" trebuiesc anihilate pe rand pentru un succes real. 
1 Cum transparenta a fost acceptabila  ieri in Bucuresti, punctul unu l-am atins intr-un fel partial (se putea si mai bine). Deasemenea Mizar era destul de sus, în zona zenitului, deci foarte buna pozi&#539;ie de observat.
2 Punctul doi a fost rezolvat complet datorita noii mele perechi de ochelari cu dioptrii noi pentru astigmatism, care mi-a dat o vedere de vultur :) Chiar dacă s-au adăugat în plus doar 0.5 dioptrii, totusi simt enorm ajutorul acestor 0.5 dioptrii la observatii astronomice de fine&#539;e. Cu ochelarii vechi astigmatismul era la el acasa când priveam la puteri mici. Ideea e ca ma obi&#537;nuisem cu el &#537;i nici nu îl băgăm în seama. Dar odată gustând din beneficiul lentilelor mai bine corectate am observat diferenta imediat. 
3 Acest punct a căzut pe spinarea Lunganului 10x42. Aici un binoclu care "strange" steaua cât mai mult este aur curat. Se mai poate lupta cu diferenta de magnitudine dintre principala &#537;i companion &#537;i prin diafragmare (asa cum ne-a sugerat &#537;i mmarin). Diafragmarea "îmblânze&#537;te" mult principala, "dezvelind" mai bine companionul. Dar eu nu am facut inca aceste diafragmari, lasandu-l pe Lungan sa se descurce "singur".
Deci ajutat de Lunganu', de ochelarii mei noi si pozitia favorabila pe cer a lui Mizar, toate puse una peste alta, am reu&#537;it sa rezolv dubla cu 10x42... dar nu cu spa&#539;iu negru între componente ci doar am observat doua stele distincte unite în aureola luminii lor, dar totusi doua puncte distincte, nu ca la observatiile trecute unde am vazut doar o deformare stelara. Si ca sa fie lucrurile &#537;i mai complicate, aceasta rezolvare a fost observată cu intermiten&#539;ă pentru frac&#539;iuni de secunda. Nu a fost o rezolvare continuă &#537;i relaxată, ci una fructuanta &#537;i foarte grea!