-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Iun 2026 11:03


-----------------------------------
Cornel

Sa te bucuri sanatos de acest binoclu cu adevarat militar !
Un asemenea binoclu a primit Gavril Beches drept rasplata pentru confectionarea oglinzii de 300mm care doteaza reflectorul Cassegrain a Observatorului Timisoara. Oglinda originala Zeiss, cu un diametru ciudat de 285mm ( parca), si-a dat duhul la realuminizare. Si atunci au apelat la Gavril. A mai primit si alte componente printre care si mai multe oculare de la asemenea binocluri dintre care unul mi l-a daruit mie. 
Si eu cred, asemenea lui Tudor, ca ocularul acestui binoclu Flak este de tip Erfle f= 30mm si confirm campul vizual aparent de 70 grade.
I-am confectionat montura deoarece am primit doar ''cartusul optic'', un corp din alama cu filet cu mai multe inceputuri pe exterior. Am redus, prin montura, campul aparent la 60 grade si am incercat sa-l folosesc pe dobsonianul Toleascop D= 200mm, cum se vede in poza atasata. 
Ocularul meu Busch este bine conservat dar la utilizare apare fenomenul de albire a imaginii spre margini. De asemenea, absenta acoperirilor antireflex se manifesta printr-un voal gri prezent peste intreaga imagine. Aberatiile geometrice sunt mai bine controlate insa decat in ocularele Erfle de la TS, de exemplu.

Pretuiesc acest ocular de doua ori. Odata pentru istoria lui ca parte dintr-un fioros binoclu militar si ca amintire de la prietenul meu Gavril Beches, Domnul sa-l odihneasca. 

Sunt de aceeasi parere cu zoth, binoclul merita pe deplin sa fie restaurat. Nu are AR, marirea este mica deci pupila de iesire este supradimensionata, nu va performa grozav in Astronomie. Dar va exista,cu putina grija, inca multe secole dupa ce minunatele plasticarii super performante ale zilei de azi se vor transforma inapoi intr-o gramajoara de titei, puternic sarat.

Mircea