-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Iun 2026 12:23


-----------------------------------
Vineri 19 Iunie am continuat proiectul Rev.des.const in constelatia Hercules cu telescopul standard.

- Am inceput cu Rho Her/ STF 2161 AB, o dubla alba, sexy, cu separatie de 3,9'' care parea sa fie rezolvata la 49x dar s-a vazut mult mai bine la 123x. STT 329/ 33'' din acelasi camp a fost rezolvata deja la 49x,  are primara oranj.

- STF 2263 a fost larg separata la 123x, primara alba si companion mov.

- Si daca observand STF 2263 tot am ajuns prin zona, am reobservat al treilea roi sferic din Hercules, NGC 6229. De aceasta data, roiul era inca departe de ''groapa zenitala'' asa ca l-am studiat in tihna. Are un centru brusc mai luminos decat haloul. Haloul este slab luminos dar extins. 
Cu NPL 6mm/ 205x se zareau, cu vederea periferica, doua stele in partea de vest a roiului, inafara zonei centrale mai luminoase, in halou. La 308xm, uneori mi s-a parut ca am zarit trei stelute rezolvate in NGC 6229. Pentru cele doua stelute zarite la 205x am avut o oarecare idee despre localizare. Dar pentru cea de a treia, care uneori licarea ''pe acolo, pe undeva'' la 308x, nu mi-am putut forma o parere  despre localizarea ei. Asta ma duce cu gandul la o luminozitate foarte mica, foarte apropiata de limita instrumentului si a vederii mele. 
Am facut desen al observatiei. Cea mai luminoasa stea din camp, la 123x, este galbena sau oranj deschis.
O interogare prin portalul CDS pe Aladin Lite mi-a aratat ca cele doua stelute, aproximativ localizate, ar putea fi doua gigante rosii, cu magnitudini G = 14,55. Magnitudinile G sunt cele inregistrate de satelitul Gaia cu filtre cu banda semnificativ mai larga decat cea vizuala. Deci n-am idee cam ce magnitudini vizuale au aceste stelute. Despre cea de a treia zarita, nu ma pot pronunta deloc.
Atasez o captura de ecran din Aladin Lite pentru NGC 6229 unde am incercat sa identific noile mele cunostinte stelare.

- La STF 2259 am putut confirma la 205x culorile observate cu reflectorul sau de 197mm de catre Kern din echipa SAF: primara galben-pai iar companionul verzui.

- Rezolvarea lui STT 358 de 1,6'' a fost un pic mai dificila la 123x dar un moft la 205x. Dupa ce am aflat-o. Ceea ce mi-a cerut timp considerabil deoarece desenatoarea a uitat sa puna semnul de dubla pe harta. (Ah, frantuzoaicele astea, putem banui cam unde-i statea ei mintea ...) 
Aceasta dubla este la Vest de 111 Her, este stransa. Am estimat PA = 150 grade dar SD indica PA= 144 grade.

Si ... ''cu asta basta'' cu dublele herculeene. Am trecut la stelele variabile.

- Alfa Her/ Rasalgethi am revazut-o cand am observat-o ca dubla faina ... ''dubla de dubla'' de frumoasa ce este. Aceasta stea este in programul meu de observatii. Am raportate la AAVSO 40 de observatii ale lui Rasalgethi intre 19 Iunie 2021 si 10 Iunie 2026.

- X Her a fost iar rapid gasita si reobservata. Pentru aceasta stea am raportate 19 observatii intre 19 Iulie 2023 si 4 Mai 2026. In reflectorul de 200mm, X Her are o culoare oranj mult mai intensa ca  in binoclu.

- U Her a fost ultimul obiect Rev.des.const al serii. Folosind harta de la pag. 81 a cartii, am efectuat o fotometrare vizuala pe care insa nu am sa o raportez, rezultatul este cam indoielnic.

Aici m-am oprit cu ''munca'' si am trecut la distractie. 
Am revazut roiul M71 in Sagitta, partial rezolvat in stele, la 123x.
M27  a fost impresionanta atat la 49x cat si la 123x.
La 308 am rezolvat 16 Vul/ STT 395/ 0,85'' dar fara separare iar 13 Vul/ DJU 4/ 1,5'' a fost rezolvata si separata. Turbulenta a fost destul de puternica.

Cer senin, Mircea