-----------------------------------
iulian90
21 Iun 2026 14:01


-----------------------------------
Revin cu noi imagini la roiuri stelare globulare, facute aseara cu telescopul Gigant 245mm f/5 pe platforma ecuatoriala si camera ASI 178MM. Obiectele fotografiate sunt urmatoarele:

M 92 si NGC 6229 din constelatia Hercules, M 14 , NGC 6366 M 9 si NGC 6356 din Ophiucus. 
Dintre  acestea, roiul globular NGC 6366 este un obiect dificil pentru astrofoto si imposibil de observat vizual datorita luminozitatii foarte scazute. Chiar si in imaginea de mai jos ,rezultata din stack din 40 de cadre cu expunere de 4s si gain 400, roiul globular NGC 6366 are un aspect mai mult de roi deschis. Pentru celelalte roiuri am folosit expunere de 1s si gain (castig) de 300.

La majoritatea roiurilor globulare (exceptand NGC 6366) prelucrarea imaginilor a fost aceeeasi, pentru a scoate in evidenta diferentele reale de luminozitate dintre acestea, dar am facut si variante " boost" la roiurile mai slab luminoase, din cadre cu expunere de 2 s si gain 300 si prin intinderea curbei de luminozitate la prelucrare. In cazul roiului NGC 6366 am facut numai varianta boost din care de 4s intrucat la expuneri de 1s nu era vizibil.