-----------------------------------
Cristian Kata
21 Iun 2026 20:44


-----------------------------------
M-am tot gandit unde sa postez, ca sa nu mai deschid topic-uri inutile, asa ca postez pana la urma aici chiar daca nu o fi chiar on topic.
De mai mult timp am vrut sa scriu cateva pareri personale dar am eziat, acum sunt convins de anumite lucruri asa ca ....scriu :).
Vedeti, aici fiecare spune ce primeaza pt el la un binoclu, si putem sa vedem cat suntem de diferiti, sunt aspecte pur subiective, ce imi place mie...ce ii place altuia si poate chiar exista tentatia de a gandi ca unul sau altul nu stie ce vrea pt ca vrea ceva diferit de ce vreau eu. Pe langa aceste chestiuni subiective, exista unele obiective pe care mi-am dat seama ca nu le luam in considerare, aspecte de tin de ochiul fiecaruia, de afectiunile pe care le are fiecare, unul intr-un fel altul in alt fel. Acum vreo doua saptamani cred, un prieten (nu e pe forum) a mers sa testeze un Conquest 10x42 si unu 8x42, eu l-am trimis pt stiam ca nu a avut ocazia sa intalneasca un binoclu atat de bun si era si curios de reactia lui. Pe langa acestea a mai avut la indemana si Zeiss Terra (parca) si alte binocluri mai slabe indicutabil fata de Conquest. Dupa ce a fost la "intalnire" am vb cu el (curios foarte :) ), doar ca am avut un soc :))), a zis ca mare lucru nu a vazut intre el, toate erau bune...nimic impresionant la Conquest, ba mai mult, intre 8x si 10x parca parca cu 10x se vedea un pic mai bine detaliile dar...parca..., acelasi lucru l-am vazut si proprietarul binoclurilor, adica mare diferenta nu a vazut intre binocluri, toate sunt bune. Nu am mai zis nimic...ce sa zic, cum sa comentez eu ce vede un om, el stie ce vede cu ochii lui. Intre timp am mai avut si alte discutii cu alti colegi de forum si o alta persoana care nu este pe forum. Concluzia mea este urmatoarea: faptul ca eu zic ca un binoclu este foarte bun nu are nici o valoare si nici o importanta, e importanta sa fie bun pentru cel care il cumpara/foloseste, o afectiune a ochilor (indiferent de tipul ei) o sa duca la o total alta viziune asupra aceluiasi binoclu. Un defect la un binoclu, sa zicem astigmatist, poate la o persoana care are astigmatism sa faca o corectie chiar (despre asta imi zicea Tudor), in acelasi timp pe unul care nu are astigmatism o sa il dispere, apoi cate si mai cate diferente. Prin asta vreau sa spun de fapt ca am ajuns la concluzia ca review-urile nu prea au mare importanta, sincer sa fiu din cate am citit...pot spune ca extrem de putine au fost oarecum la fel cu perceptia mea iar unele  chiar total opuse, din acest motiv nu cred ca o sa mai fac vreun review la vreun binoclu pt ca nu ii vad rostul, e exact cum ai spune unui barbat sa ia de nevasta o femeie doar pt ca tu stii ca e alegerea perfecta....aiurea. As mai adauga ceva, in urma cu ceva timp au fost discutii aprinse pe seama faptului ca am atacat Habicht 10x40 dupa ce am avut in mana doua exemplare care nu erau modelul nou cu transmisie traznet si fara galben, intre timp am avut ocazia sa testez un model fara galben cu transmisie traznet versiune militara cu reglaj independent, asa ca daca la momentul scandalului, pt ca a fost chiar un scandal atunci, nu am putut sa trag cu tunul pt ca insemna sa vorbesc despre ceva ce nu am avut in mana, acum trag direct cu incarcatura nuclera si spun ca nu as da 1000lei pe asa ceva nici batut, pretul unui astfel de binoclu este absolut fara tangenta cu optica lui, scurt! Am vrut sa scriu asta mai de mult timp dar era la vanzare pe forum un exemplar si am considerat nesimtire sa fac acest lucru, acum s-a vandut asa ca pot spune ce vreau :), dar voi nu trebuie sa va luati dupa mine, poate pt unii o sa fie cel mai bun binoclu iar aprecierea mea o sa va para ca a unuia care bate campii :). Asa ca orice discutie care duce spre cearta/suparare pe tema aceasta, adica contradictii in aprecierea unui binoclu, este o prostie. Aproape ca nu exista doua persoane pe forum care sa evalueze la fel un binoclu, iar daca intre Terra si Conquest nu este diferenta, ce sens are sa dea omul 6000lei pe un Conquest? doar pt ca am zis eu ca e mai bun? nu are sens, pt el e la fel de bun si cel cu 4000 mai ieftin.