-----------------------------------
Dbird
24 Iun 2026 14:20


-----------------------------------
Cateva lamurii aferente intrebarilor de mai sus:
1- Din experienta mea, amplasarea unui filtru de mai slaba calitate in fata obiectivelor produce imagini cu oarece probleme de mici zone de neclaritate. Aceleasi filtre aplicate pe oculare nu produc imagini cu probleme. Daca filtrele sunt de foarte buna calitate (a se citi extrem de scumpe , de obicei) atunci da, nu conteaza foarte mult locul de amplasare. Filltrele prezentate sunt singurele care sub 300 lei nu mi-au creat probleme,  desi am luat mai multe perechi de mai multe dimensiuni. Practic filtrul prezentat este mai palid decat  asanumitul #13 prezentat la review-ul Delta Extreme 10x50, ceea ce este chiar mai bine (din punctul ochilor mei ...de vedere).
2- Am o pereche de ochelari (a la Caralin Botezatu  :D ) ce dispun efectiv de filtre de polarizare. Da, ochelarii isi fac treaba, poti varila liniar nivelul de atenuare dar ceea ce ma nemultumeste masiv daca ar fi sa le pun pe un binoclu este culoarea lor, rece dusa spre albastru - mov. La binocluri eu prefer o nuanta cat mai palida de galben. Nu ma incanta portocaliu, verde , albastru, rosu etc , astfel incat trebuie sa ma multumesac cu ceea ce ochiului meu ii place (binenteles ne intoarcem la oarece subiectivitate / preferinte /placeri proprii / etc. cum bine zicea Cristian Kata).
3- Folosirea de filtre IR probabil este foarte indicata dar presupune iar investitii monturi etc ... ceea ce risca sa depasseasca bugetele normale afectate acestui scop. Eu sunt multumit ca ochiul meu poate acum privi la surse  luminoase puternice (desi nu acesta este scopul observarii binocluare) fara sa simt violenta acestora (comparand cu cazul in care nu am filtre de loc). Situatia departe de a fi redundanta am abordat-o mereu cu minim de investitie pe cat posibil cu un maxim posibil de randament.
Am testat terestru in soare puternic (acum circa o saptemana) atat Svbony cat si SkyRover cu aceste filtre  si eu sunt extrem de multumit, deci le pot recomanda cu sufletul impacat, ceea ce nu inseamna ca acest sistem nu puteti sa il upgradati asa cum colegii nostri,  corect, sugereaza.