-----------------------------------
zoth
25 Iun 2026 11:50


-----------------------------------
Vreau sa va prezint mai jos doua solutii extrem de simple la doua probleme legate de acest binnoclu:

Prima problema ar fi miscarea prea usoara a rozetei de reglaj dioptric de pe ocularul drept. Dupa mai multe incercari am ajuns la solutia inserarii unei fasii de carton late de 3-4mm si lunga cam cat o jumatate de circumferinta intre corpul portocular si rozeta solidara cu optica ocularului (vezi imaginea de mai jos). Fasia s-a mascat complet intre cele doua piese si nu afecteaza cosmetica binoclului. Functional creste frecarea intre cele doua piese si implicit momentul de inertie la rotatie. Crescand momentul de inertie automat creste si momentul fortei deci ocularul se ve roti mai greu. Solutia este atat de buna incat acum pot sa ma scalambai cu bino la ochi in orice pozitie posibila si rozeta nu se mai misca!
Masurat cu micrometrul grosimea cartonului folosit este de 0,26mm (carton mai subtirel din coperta de dosar).

A doua problema pentru mine este legata de neutralitatea tonului de imagine data de acest binoclu care mi se pare un pic exagerata. In general prefer tonurile calde dar sa nu fie exagerate. Fara sa dea virare spre albastru sau verde sau alta culoare rece, Nikonul da o imagine alba neutra care in zilele insorite ma zgarie nitel pe retina. Pana voi adopta solutia prezentata de Dbird am gasit prin lucrurile vechi o pereche de filtre de oculare de la un BPC rusesc. Intamplarea face ca aceste filtre sa intre fest in gumele ocularelor si sa-mi permita in acelasi timp sa vad tot campul. Poate in timp sa gasesc nistre filtre mai palide ...

Cer senin si spor la bricolat!