-----------------------------------
zoth
25 Iun 2026 14:35


-----------------------------------
Este o intrebare justificata si trebuie sa stii ca nu am apelat la solutia asta direct si in orb. Inainte de varianta finala am folosit o buna perioada de timp bino echipat cu o fasie similara de carton dar mai lata pe care o extrageam la perioade de timp pentru examinare. In perioada de teste am frecat intentionat reglajul dioptric mai mult si mai des decat in mod normal tocmai pentru a verifica daca solutia e valabila sau nu. In principiu am gasit mereu fasia intreaga, doar manjita nitel cu vaselina si usor tasata pe alocuri dar niciodata scamosata.
In mod normal reglajul dioptric nu este la fel cu cel de focus la care se apeleaza mereu, il stabilesti o data sau de doua ori pe timp de zi si la fel pe timp de noapte. Dupa ce ajungi la o valoare pe care o gasesti potrivita pentru ambele situatii, in principiu nu mai umbli la el. Pentru mine pozitia castigatoare este cum se vede in imagine, cam jumatate de diviziune spre minus. Asta este valabil la un binoclu bun. Alte bino sunt mai critice la pozitionare, mereu ai impresia ca IPD-ul nu e bun, ca reglajul dioptric e deplasat, etc. La astea de cele mai multe ori problema e in alta parte, nu la reglaje.
Alt aspect ar fi ca de regula optica ocularelor e capsulata iar la cele de pe drepta cu reglaj dioptric capsula respectiva e solidara cu partea superioara a ocularului (cea cu diviziuni). Prin reglajul de focus capsula ocularului culiseaza fest doar prin pelicula de vaselina in tubul portocular. In cazul in care o scama ar intra acolo ca sa ajunga in optica binoclului s-ar simti imediat la reglajul de focus, ocularul ramane mereu in urma sau agata in anumite zone, etc. Probabilitatea de care vorbesti mi se pare foarte mica...dar sigur nu zero!
In imaginea de mai jos binoclul in perioada de teste.