-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Iun 2026 21:13


-----------------------------------
Night

Da' bine le mai zici. Daca vreodata vom avea dreptul la un reprezentant al astronomilor  amatori pe langa institutiile statului, eu pe tine o sa te votez. Vorbesc foarte serios, ai calitatea rara de a vedea pana in esenta lucrurilor. Felicitari!

Si daca tot am pomenit de reprezentant. Pentru Sesiunea SRPAC, Armand pregateste o lucrare despre poluarea luminoasa. Despre cum un astronom amator de la Asociatia Astronomica Maghiara/ MCSE a realizat deja cinci sanctuare de cer negru. Despre solutiile tehnice in baza carora poporul primeste mai multa lumina, acolo unde trebuie, in cinci localitati dar, in acelasi timp, cerul este mult mai negru decat in localitatile in care iluminatul este proiectat si realizat de tampitii de serviciu care au tupeul de a se auto-denumi ''profesionisti''. Bineinteles ca la asta a ajutat enorm faptul ca initiatorul reprezinta o asociatie de mii de membri care pot sa aduca petitii cu zeci de mii de semnaturi. Si a gasit ascultare si dorinta de colaborare.

Repet: initiativa a fost personala dar in numele unei asociatii numeroase. Asa cum romanii cei foarte dezbinati nu au si nici nu sunt in stare sa formeze. Scarba, dezgust si sictir !

Miercuri 24 Iunie a.c. am cam ''ars gazul de pomana''. Am pregatit dobsonianul Grond D=250mm, lentila Barlow Baader Hyperion 2,25x si aparatul foto Canon EOS, fara obiectiv dar cu adaptor 1,25''.
Adaptorul meu are ''nasul'' de 1,25'' foarte lung asa ca amplificarea a fost mult mai mare ca cea nominala, probabil pe la 4x sau chiar 5x.
Am incercat sa ma familiarizez cu fotografierea Lunii. Focalizarea si expunerea nu-mi iasa cum trebuie. Am pastrat o singura poza selenara, doar ca martor, nici aceea reusita.
Apoi am ''luat in chip'' stelele duble Alcor -Mizar, Eps 1-2 numai ca dubla STFA, Zeta Lyr, Delta Lyr, Albireo. Vizorul aparatului are putere optica deci la focalizarea prin vizor, am constatat cu uimire cat de bine se vedeau rezolvate dublele de mai sus. Alta uimire a fost aceea ca vechiul meu aparat Nikon S 3300 se descurca mai bine la duble decat matahala de Canon EOS. Dar probabil ca fac eu ceva gresit.

Pana acum, m-am familiarizat cu reglarea modului ( AF, M etc),  setarea ISO, a compensarii, cu focalizarea prin vizor sau Live, expunerea cu declansare de 2s sau 10s. Dar totusi nu exista ''chimie'', procesul mi se pare fie plictisitor de complicat, fie de-a dreptul enervant.
Ca sa trag o conluzie, seara nu a fost complet pierduta. Am incercat ''sa ma conformez'', sa ma ''integrez''. Dar nu, astrofoto nu-i de mine, nu-mi place, ba chiar ma dezgusta. Aceasta incercare doar mi-a intarit atractia spre observatia vizuala. Cat timp am tot apasat acolo pe butoane si am rotit rotite de setare pe diferite scale, am avut si o senzatie apasatoare pe constiinta deoarece astrofoto te obliga sa stai cu cooroo spre stele.
Ce am spus mai sus este descrierea onesta a celor petrecute si simtite si ma privesc numai pe mine.

Era cat pe ce sa fac gresala sa-mi ''trag'' un Seestar S3300. Dar de ce sa fac asta si sa practic ceva ce nu-mi place daca, mai adaugand niste bani,  imi pot ''trage'' un telescop mai mare decat Grond. Ceea ce am si facut.

Asa ca aseara am revenit usurat la observatia vizuala. Timpul fiind inaintat, am folosit pe dobsonianul Grond, setul de oculare Plossl pe care-l folosesc de obicei la Proiectul ''Revue des constellations''. Mai exact am folosit ocularul Sirius Plossl 10mm + Barlow Hyperion 2,25x pentru 270x si Vixen NPL 4mm pentru 300x:

- Am rezolvat si separat Eps 1-2 Lyr: AB,C,D,E,F,I deci s-au vazut si doua stele ''debillissima'' - cerul nu era curat.

- Eps Boo/ Izar dar contrastul de culoare se vedea slab, apertura este prea mare

- Mu Boo ca tripla cu Ba, Bb larg rezolvata

- STT 525 a fost rezolvata ca tripla la ambele grosismente atat de frumos cum nu am mai vaut aceasta stea multipla de cativa ani buni. In acea zona a fost o buna transparenta si turbulenta scazuta.

- Dar pacla sau norii m-au taxat in alta parte. Atat Lambda Oph/ Marfik cat si Lambda Cyg au fost doar rezolvate.

- Am rezolvat si separat insa 16Vul care are o separatie subarc de 0,85'', numai buna pentru cei care folositi ca perna lunete ED de 120mm -130mm si 13 Vul.

Apoi norii au inceput sa vina in valuri.

AWAOG: cu binoclul de constelatii Omegon 2x54mm, zis Gimli, am rezolvat Omicron Cyg ca dubla, Alcor -Mizar ca dubla, am zarit variabila Eta Aql f.f., am scanat Calea Laptelui in sona lui Sadr si am revazut asterismele constelatiilor Delfinului si Sageata.
Apoi luminile cerului s-au stins.

Cer senin, Mircea