-----------------------------------
sorin georgescu
26 Iun 2026 09:12


-----------------------------------
Daca aveti nevoie de vaselina vascoasa va dau o idee (nu am idee daca e buna la optica) - fierbeti ulei de motor si cand asta fierbe adugati sacaz cam inca pe aceeasi cantitate (sa se dubleze volumul din oala sau puteti adauga mai putin sa iasa mai putin vascoasa la rece).

Acum cateva secole aveam nevoie de acea vaselina (banuita a fi siliconica, oricum, era alba) care exista in acele pistoane care lasa usor in jos bratele la pickup-uri. Nu am gasit neam, dar am incercat ceva legat de dizolvarea parafinei.  Oricum, ceva bazat pe parafina. Am nimerit ceva, nu functiona ca cea originala, erau vremuri de saracie, nu se gasea nimic. O sa intreb pe cineva care se pricepe la electronice de unde se poate gasi acea vaselina siliconica pentru dumper-e.

Si inca ceva, acum niste ani un amic care repara foto si camere video mi-a vandut (scump!) un borcanel de vaselina "non migrated" made in Japan, culoare alba care se pune in obiectivele foto si video ca la caldura sa nu se lichefieze si sa nu curga ajungand pe lentile. La aspect pare normala, e alba si nu foarte vascoasa. Evident, asta nu cred ca e buna la tema discutata, e prea moale, dar ca idee, scopul este ca minunea sa nu ajunga pe lentile daca jucaria e uitata la soare. Pentru ca mai orice se lichefiaza la caldura. Poate nu degeaba chestiile alea din link-urile de mai sus costa o mana si un picior.... Nu stiu, doar presupun ca in general cam nimic nu costa mult degeaba, legea comertului, toti au nevoie sa vanda, nu sa ramana cu marfa.