-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Iun 2026 12:40


-----------------------------------
Joi 25 Iunie am revenit cu bucurie in lumea mea, a observatiilor vizuale. Am reluat ''Revue des constellations'' de unde m-am intrerupt.

Cum am mai spus, Ursa Minor si Cepheus sunt complet ''boxate''. In constelatia Hercules mai aveam de observat doua stele variabile.

- Am inceput cu ... 30 Her. In momentul in care am vazut pe harta care stea poarta indicativul 30 Her am si mormait '' mai, dar asta e g Her''. Verificare la ocular mi-a aratat la 49x/ Plossl Sirius 25mm o stea mult mai portocalie ca  cea pe care mi-o aminteam eu prin binoclu. Azi am verificat in VSX pe situl AAVSO si da, variabila 30Her din ''Revue'' este g Her. O veche prietena. Am observat-o pentru prima data pe 9 Iulie 2023 si am 27 de observatii ale ei pana pe 4 Mai 2026.

- Urmatoarea stea variabila nu a mai fost chiar asa de prietenoasa. Dimpotriva, mi-a decolorat putinul par pe care-l mai am din carunt in alb. Este vorba de S Her care la minim coboara pana pe la 13,8mv. Iar acum este aproape de minim. La inceput am refuzat sa accept ca am gasit locatia lui S Her deoarece variabila lipsea din peisaj. Dupa n-spe cautari cu acelasi rezultat, am zis: ''asta e, aici ar trebui sa fie''. Dar la 49x si 123x, variabila era pe nicaieri. Abia la 205x/ NPL 6mm am vazut-o foarte slaba, formand varful drept al unui asterism triunghi dreptunghic cu 49 Her si steaua de comparatie ''103'' din harta de la pagina 81 a lui ''Revue''.
Din pacate, steluta ''x'' de la Nord de 49 Her, aleasa de mine pentru comparatie , este necunosuta in Aladin Lite. Stellarium insa o indica la 13,05mv iar eu am notat la 21h30min UTC: S Her < ''x'' adica 
S Her < 13.05mv.
Cred ca, pana acum este cea mai ''adanca'' fotometrare pe care am facut-o. Eu inca nu am reusit sa patrund in ceea ce se numeste la variabile ''inner sanctum'' adica dincolo de 13,8mv. Sau,rotunjit, 14mv.

Si cu aceasta, Hercules este a treia constelatie, alaturi de Ursa Minor si Cepheus in care am observat toate obiectele incluse in ''Revue des constellations''.

Nu era timp de sarbatorire. Luna puternica m-a obligat sa iau o decizie cu ce sa continui proiectul. Nu bausem praf de creta sa ma apuc, pe un cer puternic poluat luminos si cu Luna mare, sa caut galaxii slabe prin Canis Venator. Atunci sa fie ...

Corona Borealis.  Am observat in aceasta constelatie cele trei stele duble-multiple STF 1964, STF 1965/ Zeta CrB si Sigma CrB. 

STF 1964 este o tripla de genul lui Mu Boo/ Alkalurops si de care, din intamplare, este aproape pe cer. Adica, la mariri mici cum ar fi 49x, este o dubla dar la mariri mari, companionul se rezolva, se dedubleaza in doua stelute cu separatia de 1,4''.

STF 1965 este o dubla foarte lejera cu separatia de 6,3'' si pe care Kern din echipa SAF a rezolvat-o cu o luneta din lentila de ochelari de 35mm, la 50x.

Sigma CrB/ STF 2032 este o dubla lejera, foarte aproape de Niu 1-2 CrB, este o zona tare frumusica acolo.

Variabile: - Am inceput cu R CrB. Si aceasta este pe meniul meu de observatii. Am observat-o prima data pe 28 Iunie 2023 si am trimis in total 69 observatii pana pe 10 Iunie 2026. Este o variabila neregulata, aseara cred ca era sub 6,1mv deorece se vedea mai greu in cautatorul RACI decat steaua sa de comparatie ''61''.

- Am mai reusit sa gasesc si am facut fotometrie la variabila S CrB pentru care, folosind harta de la pag. 79 din Revue am notat : S CrB = 7,2mv.

( va continua)

In incheiere, am reobservat pentru placerea mea M15, M71, M56 si M27.

Cer senin, Mircea