-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Iun 2026 12:01


-----------------------------------
Aseara, Vineri 26 Iunie, am incheiat cu T CrB observarea obiectelor listate in Corona Borealis de Revue des constellations. Ora a fost aprox. 23:30 ODV si va asigur ca nu izbucnise nici o nova in acea zona.

Echipamentul folosit a fost telescopul standard si setul de oculare Plossl de la 49x la 308x. Telescopul meu este standard doar ca parametrii optici deoarece are D= 200mm si F/6.16. 
De la Texereau citire , un asemenea telescop se numeste standard si in ziua de azi printre astronomii amatori francofoni.
Pentru rasfatul vizual, atasez imaginea unui telescop francez standard propriu-zis. Acela are o montura Couder care are puncte comune importante cu montura Dobson: este de tip azimutal si are si acesta cuple cinematice cu joc zero.

Am continuat calatoria mea astrala in Bootes.

- Am inceput prin cautarea variabilei V Boo. Mi-a luat ceva timp pana ne-am imprietenit, am facut fotometrie vizuala folosind harta de la pag. 75. Am evaluat V Boo = 8,6mv.

- Variabila R Boo stiu unde domiciliaza dar totusi a fost greu de vazut. La 49x era aproape invizibila, abia observabila la 123x, dimpreuna cu stelele de comparatie invecinate ''114'' si ''117''. A fost musai sa folosesc marirea de 205x la care a evaluat-o la 12,1mv.
R Boo este una dintre favoritele haremului meu de stele variabile. Am observat-o prima data in 17 Martie 2024 si de atunci am trimis 19 observatii pana in 23 Mai 2026. Acum vor fi 20.

Am continuat cu dublele si multiplele din Bootis. Am reusit sa observ sapte asemenea stele: STF 1785, STF 1793, STF 1821= Kappa2 Boo, STFA 26= Iota Boo, STF 1850, STF 1854= Pi Boo, STF 1877= Epsilon Boo.

Kappa2 si Iota se vedeau, rezolvate si separate, in acelasi camp la 49x, formand o aparenta ''alta dubla-dubla'' delicioasa. Obiect foarte potrivit pentru observarea cu binoclurile gigant, din fericire tot mai multe prezente la noi pe forum.

La Izar, desi a fost complet rezolvata si separata la 123x, contrastul de culoare era inobservabil. Acesta, abia la 205x incepea sa se vada. Autorii mentioneaza contrastul de culoare ravasitor al acestei duble, asa cum s-a vazut la 600x prin telescopul cu diametru de 1930mm de la Haute Provence.

Mi-au ramas opt stele duble si obiectele cerului profund din aceasta constelatie.

(va urma)

Cer senin, Mircea

PS: Daca doriti sa faceti asemenea observatii, aproximativ 80% dintre hartile Revue des constellations  sunt disponibile pentru descarcare pe situl ADS. Dimpreuna cu articolele aferente. Dau ca exemplu chiar constelatia Bootes care ''este in lucru'' la mine.