-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Iun 2026 14:53


-----------------------------------
Sambata 27 Iunie a.c. am continuat studierea stelelor duble-multiple din constelatia Bootes, dupa Revue des constellations.  Echipamentul folosit a fost reflectorul standard 200mm F/6.16 dar in montura Dobson si setul de oculare Plossl 49x - 308x.

Am rezolvat si separat cele opt stele duble care au ramas neobservate in sesiunea trecuta. Astfel, am rezolvat si separat STF 1835, STF 1884, STF 1890 = 39 Boo, STF 1909 = 44 Boo, STF 1888 = Xi Boo, STT 288, STF 1938 si STF 1910.

Pentru STF 1884 , Revue da o separatie de 1,95''. Mie mi s-a parut mai mare, pe la 2,4''. StelleDoppie mi-a dat dreptate, afisand o separatie de 2,44'' masurata in anul 2023. 
39 Boo a fost rezolvata la 123x, stele galbene cu puntita de cer negru intre ele.
La 44 Boo insa, la 123x se vedea doar o imagine  astigmatica, un fel de liniuta animata de seeing si dandu-i aspectul unei furnicute alergand pe inexistenta sfera cereasca spre niciunde. Abia la 205x, s-au vazut discurile Airy ale celor doua stele, separate printr-o puntita infima de cer negru. 44 Boo este o stea subarc, cu o separatie de 0,84''. Numai buna pentru belferii care folosesc lunetele ED de 130mm pe post de perna.
STF 1888 este o alta ''bunatate'' pentru binoclurile mari.
Iar STT 288 este inca si mai dificila ca 44 Boo, desi are o separatie tot de 0,84'' iar componentele diferite ''doar'' prin 0,7 magnitudini. Deci companionul este cam de doua ori mai slab luminos ca primara.

Pentru obiectele de cer profund, cerul era prea luminos de la Luna si prea paclos. Aici am aruncat ancora in acest proiect.

Am incheiat sesiunea prin reobservarea roiului NGC 6910 ''Rocking Horse''. Am rezolvat si separat Fawaris/ Delta Cyg si am admirat o splendida panorama: la mica inaltime deasupra cosurilor si acoperisurilor, Luna la Est de Antares. Splendid !

Duminica 28 Iunie, observatii pe un cer ostil, paclos si puternic iluminat de Luna Plina. Poluarea luminoasa a Primariei este un bonus permanent care ajuta foarte mult la amararea vietii bietului astronom amator. 

Ca sa pot vedea ceva, a trebuit sa ma ascund in umbra casei. Am ales sa continui Revue in Lyra, pag. 85, harta 5, comuna cu Cygnus.

Am inceput cu observarea stelelor duble, prezentate de Sagot-Texereau in atlasul lor pentru Lyra in numar de patru, daca prezentam Epsilon 1-2 Lyr ca un singur sistem.

- La Eps 1-2 am vazut la 308x componentele A,B,C,D,E,F si I. Stelele ''debillissima'' incep nsa se vada cu lunetele de 95mm, zic autorii. Eu le-am vazut doua Esi F, celelalte fiind sterse de Luna si pacla.
Cautatorul RACI 8x50mm rezolva fara probleme STFA 37. Binoclul de constelatii Gimli 2x54mm rezolva de fapt aceasta dubla. Mai mult, pana pe la 36 ani, eu am vazut-o rezolvata si separata in doua stele doar cu ochiul liber. Nu exista Internet pe atunci, credeam ca asa le vede tot poporul astronomic. 

- Zeta Lyr= stfa 38 este o dubla de binoclu de mana. Am rezolvat-o cu Swarovski 7x42mm, trebuie sa incerc si BPC 8x30mm.

- Beta Lyr= STFA 39 a fost rezolvata in multipla cu trei companioni la 49x de dobsonianul Toleascp 200mm. Am observat aceasta stea, cine stie, de sute, poate de mii de ori. Insa abia aseara ''am descoperit'' asterismul de la Sheliak spre Est, asterism pe care l-am botezat ''Garoafa lui Mircea''.
Codita florii incepe langa companionul B al lui Sheliak iar la un camp distanta de petalele garoafei, se vede M57.

- Eta Lyr= STF 2487 este o dubla teribil de interesanta, datorita contextului. Rezolvata la 49x, devine interesanta la 123x cand, cu Eta Lyr in centrul campului, se vad in acelasi camp alte trei cupluri/ duble optice (?): unul la Sud si doua la Nord. La o distanta de doua ori cea pana la cuplul sudic, se vede o dubla stransa.
Cer senin, Mircea