-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Iun 2026 16:37


-----------------------------------
Duminica 28 Iunie  - continuare ( pentru ca ''mi-a taiat serverul macaroana'' cat timp am alimentat locomotiva cu ficatei fripti si bere Corona):  

Inafara de cele patru stele duble-multiple, Revue  listeaza in constelatia Lyra doar doua obiecte de cer profund, arhicunoscute de altfel :

- Planetara M57 a intrat in camp in timp ce studiam asterismul ''Garoafa lui Mircea''. Am studiat-o la 308x si am vazut ''de toate": aspectul de inel, ovalitatea inelului pe directia Est-Vest, estomparea marginilor intr-un chenar cetos, extremitatile estice si vestice mai slab luminoase si mai slab definite, interiorul fumuriu al inelului, absenta stelei centrale. Prezenta stelutei de la Est, foarte slab vizibila, la limita. Texereau nu uita sa aminteasca cum a vazut steaua centrala intr-un telescop de 1200mm diametru.

- Roiul sferic M56, gasit prin metoda ''Y'', de forma circulara, diametru de aprox. 2,5 minute de arc, cu zece- cincisprezece stele rezolvate peste o masa cu aspect laptos, cu o condensare mai luminoasa asimetrica, in partea de Vest a roiului. In imediata vecinatate a roiului dar inafara acestuia, se vedea la Est o spuza de stelute.

La capitolul stele variabile sunt enumerate sase obiecte din constelatia Lyra. Dar azi-noapte, timpul era deja avansat, spre ora doua din noapte iar in curand trebuia sa ma scol, sa ma pregatesc sa merg la biserica la praznuirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Ori eu inca nici nu ma culcasem ...  :shock: 
Asa ca am inspectat trei dintre stelele variabile listate de Sagot-Texereau dar aflate deja in meniul meu de observatii; ff= fara fotometrie.

- Am preluat obiceiul colegului nostru de forum Alexandru Garofide aka Herr Alien si , daca Beta Lyr este deasupra orizontului, cu ea imi incep sesiunile de observatii la variabile. Pe Beta Lyr/ Sheliak am observat-o prima data in 19 Iunie 2021 si, pana pe 10 Iunie 2026, am raportat un numar de 86 observatii la aceasta  variabila. Pe un cer bun, aceasta variabila poate fi observata cu ochiul liber dar cel mai adesea folosesc binoclul 10x sau binoclul de constelatii 2x.

- R Lyr este una dintre variabilele ''scoala'' din ''ten star tutorial'' a lui AAVSO, impreuna cu Beta Lyr. Intre 19 Iunie 2021 si 10 Iunie 2026 am observat-o cu fotometrare de 59 ori folosind binocluri. In binocluri, R Lyr o vad mult mai colorata, oranjul este mai intens decat in dobul de 200.

- XY Lyr este in imediata vecinatate a lui Vega. Am inceput sa o observ in 23 Iulie 2023 si am efectuat 25 de fotometrari pana pe 10 Iunie 2026. Azi-noapte am comparat culorile lui R Lyr si XY Lyr si mi s-a parut surprinzator ca XY are o culoare oranj mai intensa. Verificarea de azi in Stellarium mi-a dat dreptate, R Lyr are indicele de culoare CI= 1,39 in timp ce XY Lyr are CI= 1,45. Procentual este vorba doar de 4% dar la ocular aceasta diferenta pare mare.

(va continua, dupa cum va permite calamitatea termica bine meritata, abatuta asupra noastra. Sa stiti ca exista viata ... dupa termometru !)


Cer senin cu amintiri de la sanius, Mircea