-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Iun 2026 11:33


-----------------------------------
Tudor a scris:

''Nu a fost o rezolvare continua si relaxata, ci una fluctuanta si foarte grea !''

Mircea ii raspunde: 

Bine ai venit in lumea stelelor duble !

Aseara, Luni 29 Iunie, asa cum am povestit deja la topicul Revue des constellations, am renuntat la observatii din cauza norilor subtiri raspanditi pe tot cerul.
Mi-am propus doar sa verific daca binoclul BPC 8x30mm rezolva dubla Zeta Lyr= STFA 38. Raspunsul este pozitiv, BPC 8x30mm rezolva si separa aceasta dubla.

Dar stiti cum e cu binoclurile astea ... Asteptand sa treaca norii de pe Zeta, n-am putut sta ... cu binoclul in san. Pe cerul estic se vedea Venus stralucind cu mare intensitate. Privind insa cu atentie, am remarcat ca in jurul planetei stralucind prin nori subtiri se vedea o ''glorie'', un halou circular, concentric cu planeta. Luminozitatea haloului nu era mare dar era bine vizibila. Planeta, aflata la mica inaltime, se vedea pe deasupra gardului de zidarie. Pentru protejarea zidariei de intemperii, am montat cu multa vreme in urma aparatori din tabla ondulata. Diametrul ''gloriei'' lui Venus era egal cu pasul ondulatiilor tablei. Am numarat noua pasi de tabla ondulata peste diametrul campului vizual. La BPC 8x30mm campul aparent este de sapte grade. Deci un pas avea valoarea de 47 minute. Asadar, gloria lui Venus a fost imensa, cu un diametru de aprox. 50 minute de arc. Mult mai mare decat diametrul Lunii.

Cat despre Luna, nu se poate povesti frumusetea imaginii vazute. Era foarte joasa, plina, deasupra cornisei casei vecine, deasupra unei antene vechi de televiziune, scoasa din uz de decenii. Norii erau mai desi spre Sud si sfasiati in benzi paralele cu orizontul. Dadeau Lunii un aspect melancolic si nostalgic pe care-l completa ''cainele de Baskerville'' al vecinei de pe colt, cu a sa chemare, fara raspuns, a stramosilor ...

Apoi am observat alte duble: Albireo, rezolvata si Omicron Cyg, rezolvata ca dubla, Delta Lyr, Niu Dra, 16+17 Dra, Alcor- Mizar.
Cred ca de cateva ori am zarit si companionul lui Psi Dra.
Niu CrB a fost lejera dar companionul lui Mu Dra nu s-a vazut.
M13 a fost la limita vizibilitatii.

Variabila R CrB abia s-a zarit. La variabila Alpha Her am putut sa fac o estimare.

Apoi oboseala caniculei si-a spus cuvantul si m-am oprit.

Cer senin, Mircea