-----------------------------------
Mircea Pteancu
04 Iul 2026 13:37


-----------------------------------
Vineri 3 Iulie, dupa inserare, mase de nori maturau cerul. Intre ei ramanea ceva ce, la nevoie, astronomul amator poate numi un ''cer senin second-hand''. Naspa dar care permite unele observatii.
Mi-am dat seama ca nu are rost sa-mi instalez ''telescopul standard'' pentru a continua ''Revista  constelatiilor'' si nici un alt fel de observatii sistematice. Era iar vremea observatiilor ''la plezneala''.

Lucrez la un nou articol despre lunetele amatorilor romani si toata ziua citesc, scriu, caut si modific un text cu ''luneta-n sus'' si ''luneta-n jos''. Asa ca ''pohta ce am pohtit-o'' a fost sa fac observatii cu excelenta luneta zoth 90x600mm. Deoarece ''ladita capitanului'' era pregatita pentru ''Revista'', am folosit cautatorul RACI 8x50mm si setul de oculare Plossl: f= 25mm/ 24x, f= 9mm/ 67x, f= 4mm/ 150x si oglinda zenitala 2''.  

Observatii: - am inceput in Lyra unde am rezolvat Zeta Lyr, Delta Lyr si Epsilon 1-2 Lyr= A,B,C,D,I

- In roiul deschis Steph 1 am numarat 8 stele

- In M29 am numarat 8 stele dar la 24x, la prima vedere, are aspect cetos. Deci pe drept a fost inclusa de Messier in lista sa. E foarte probabil ca multe dintre vechile telescoape nu rezolvau acest roi care putea fi confundat deci cu o cometa.

- In M39 am numarat 23 de stele. Acest roi este vizibil in cautator.

- Omicron Cyg, rezolvata ca tripla colorata.

- Albireo ... ce sa mai vorbim...

- Niu 1-2 Dra rezolvata deja de cautator.

- Surpriza: Mu Dra a fost rezolvata si separata la numai 67x.

- Surpriza s-a repetat la 16+17 Dra care a fost separata ca tripla la 67x.

- Alfa Her a fost greu rezolvata la 67x, companion slab luminos fata de primara de culoare oranj intens.

- Lambda Oph si-a prezentat companionul, partial ocultat de primara la 150x, undeva la Nord. Din StelleDoppie aflu ca separatia lui STF 2055 AB este de 1,32''. Deci pe seeingul prost de aseara, rezultatul este bun. Luneta are criteriul de separare teoretica de 1,28''.

- M10 s-a vazut foarte granulat dar nerezolvat la 150x

- M12 a prezentat trei/ patru stele rezolvate peste o masa granulata intens

- M11 se vedea neasteptat de mic iar in M26, abia, abia am zarit trei stele la 67x. Intrebare: de ce oare si acest roi, ale carui cele mai luminoase  stele abia se vad, apare cetos la mariri mici ? Ca la M29.

- Beta Sco a fost lesne rezolvabila dar Nu Sco a fost rezolvata doar intr-o dubla larga.

- Pi Aql nu a fost rezolvata, s-a vazut ca o stea in forma de segment. Minuscul ce-i drept ...

- Am coborat apoi spre orizontul sudic dar nu foarte mult. Am reusit sa revad la 24x si 67x pe M24, M25, M23, M18, M17, M16. La sfarsit am revazut si M8, care tocmai iesea de dupa cornisa acoperisului. Din coltul unde mi-am instalat tabara, mai jos nu puteam sa cobor.

- Am incheiat serata lunetista cu reobservarea minunatelor  roiuri deschise NGC 6633 si Roiul lui Graff/ IC 4756 care s-au vazut excelent dar in campuri separate.

Atasez o poza cu luneta zoth 90x600mm de la o observatie venusiana recenta.

Cer senin, Mircea