-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Iul 2026 16:28


-----------------------------------
Aseara, Joi 8 Iulie, am obosit lucrand la un articol asa ca, pe la miezul noptii, am iesit sa-mi dezmortesc retina prin observatii cu binoclul Saga 10x42mm.

Observatii: 

- La inceput, cerul era partial acoperit. M-am bucurat mult cand am reusit sa vad M29 ca un foarte mic norisor, foarte slab luminos, spre dreapta de o ''stea dubla''. Nici o stea rezolvata in M29.

- M39 in schimb a fost excelent rezolvat, roi foarte sexy prin asemenea instrument.

- Am rezolvat stele duble: Zeta Lyr, Albireo, 61 Cyg, Nu Dra, 16+17 Dra. Psi Dra = negativ. 

- Urmand instructiunile din Revue des constellations  cred ca am zarit pentru prima data M57 cu binoclul de mana: formeaza asterism triunghi echilateral cu Beta Lyr si Nu Lyr.

Apoi cerul s-a inseninat.

- Am tras ocheade nefotometrice catre cateva variabile : R CrB care cred ca a scazut sub 6,1mv, Beta Lyr, R Lyr, XY Lyr, g Her, X Her, Delta Cep si Chi Cyg. Doar asa, sa revad vechi prietene ...
Delta Cep a fost frumos rezolvata pentru ca este si dubla. Chi Cyg a fost abia vizibila.

- M13 a fost mare si luminos iar M92, mai mic si mai slab luminos a fost usor de gasit cu ''pipa lui Gandalf''.

- Apoi mi-am mutat ''shatra'' la Nord, langa gardul de la strada: adica am mutat scaunul de plastic. Ce viata usoara, asta da observator mobil ! Am observat M10, M12, IC 4665, NGC 6633 in Ophiucus. Roiul lui Graff, vizibil doar cu vederea periferca.

- Theta Ser, o tripla binoculara absolut superba ! De la ea, o tii spre dreapta/ Vest, si oleaca in sus, si dai peste NGC 6633.

- Apoi, era inevitabil, m-am prabusit in mlastina Deep Sky din Sagittarius: M22, M8, M20 - cam dubios, M24, M25, M23 - abia vizibil , nerezolvat, M18 - ceva mai sigur ca M20, M17, M16.
Chiar spre sfarsitul observatiei si cand am cam inceput sa dardai de frig ( incredibil dupa canicula de acum cateva zile!), s-a aratat privirii si excelenta sa M28, timid si foarte slab luminos. Dar s-a vazut cu vederea directa. 
Roiul M28 nu-i ca M22 care se vede chiar si prin pacla. Daca se vad stelele din triunghiul invecinat, se vede si M22. Bravo, asta dar obiect Deep Sky popular- democrat nu ca obiectele elitist- francmasone din H400, Revue si FinestNGC care abia se vad cu aperturi de 200mm !

- M11 se vedea mare si luminos. De R Sct am uitat sa o ''cantaresc'', asa in fuga.

- Am incheiat cu doua extreme: M3 pregatindu-se sa apuna si cu M31 de curand rasarit si prima data vazut in aceasta vara.

Cer senin, Mircea