-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Iul 2026 11:44


-----------------------------------
Joi 9 Iulie. Nu am prea mult timp pentru observatii in aceste zile. Aseara am inceput abia pe la ora la care Hamlet are rendez-vous cu fantomele in castelul Elsinore. 
Pentru voiajul spatial am folosit newtonianul Yutani clasa 148mm F/5 cu ocularele Lacerta UFF 25mm pentru 30x si TMB 6mm pentru 125x.

Observatii:

- Am ramas nelamurit ce o fi fost ceata slab luminoasa pe care am zarit-o cu binoclul Saga 10x42mm la observatia de Miercuri 8 Iulie. In zona se afla M20 si M21 ... si, deci, care o fi fost ?

- Am inceput cu M22, M28, M8 si de acolo, un salt scurt spre Nord ... et voila. Chiar si cu Yutani, cu apertura de trei ori mai mare ca a binoclului Saga, nebuloasa M20 abia, abia se zarea la 125x, cu o dubla in centru.
In schimb, M21, aflata foarte aproape spre NE era slab luminoasa dar bine rezolvata.
Deci boarea aceea de ceata foarte slab luminoasa vizibila in binoclul 10x42mm nu poate fi altceva decat roiul M21 nerezolvat. Nici vorba de nebuloasa M20.

- Am continuat cu splendidul M24 si roiul deschis din el, NGC 6603 - nerezolvat.

- M 25, M23 si M18: rezolvate

- M17, obiect straniu si superb

- La M16 am vazut numai roiul deschis.

- M11 este atat de frumos la 125x, te lasa fara cuvinte. Unii, in nevinovatia lor, numesc acest roi ''Rata salbatica'' si apoi se mira ca nu vad acolo nici o rata. Dar aceasta denumire si imaginea asociata cu ea, sunt incorecte. Roiul a fost poreclit ''Cardul de rate salbatice'' de catre amiralul Smyth deoarece, la mariri mici, roiul arata ca un card de rate luandu-si zborul. Trebuie sa credem mica nobilime: domniile lor, inafara de intensele activitati de Don Juan, se ocupau cu precadere cu vanatoarea si, din cand in cand, cu cate un mic razboi. Deci stiau ce vorbesc in oricare din aceste teme de baza ale vietii.

- In M26 am vazut, cu surpriza, ''mult mai multe'' stele, nu doar cinci -sase. De revenit.

- M2 s-a vazut granulat in centru si partial rezolvat in halou la 125x.

- NGC 7009 /Saturn Nebula, s-a vazut albastruie, mica si eliptica la 125x.

- M72 s-a vazut ca un roi mic, circular, slab luminos si nerezolvat.

- Am revazut foarte frumoasa stea tripla Theta Ser si de acolo, la doi pasi se afla NGC 6633 si Roiul lui Graff. Le-am admirat dar numai pe rand, nu incap intr-un camp de doua grade cum am eu la 30x pe Yutani.

- In incheiere am revazut roiul sferic M15, nerezolvat dar intr-un camp frumos.

Era spre dimineata, trecuse binisor de ora doua.In timp ce impachetam parafernalia am zarit pe cerul estic, la mica inaltime, o ''stea'' luminoasa. Am presupus ca era Saturn.Stellarium mi-a confirmat banuiala. Deci, de acum, pot observa aceasta planeta la inchiderea sesiunilor.
Am parcat pe Yutani si, in graba, m-am aruncat pentru cateva ore in bratele crio-somnului.

Atasez o poza in care se vede oglinda Skywatcher a lui Yutani, paianjenul si secundara de 45mm.

Cer senin, Mircea