-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Iul 2026 13:15


-----------------------------------
Cu mare drag Erwin ! 

In 2017 m-am inscris ca membru in Societatea Romana de Astronomie Culturala.
Si mi-am propus ca intr-o scurta lucrare sa prezint o privire de ansamblu a astronomiei de amatori din Romania. Parea simplu. Cate ceva despre Anestin, despre Urania lui Dragescu, telescoapele lui Zaidel, lunetele de ochelari ale lui Alexescu, Astroclubul Bucuresti, Irimes, Beches si gata, tzac - pac, ajungeam in prezent.
Si apoi, dupa acest tribut de recunostinta, sa ma ocup de Deep Sky-ul si stelele mele duble si mult preferate.

Dar nici vorba ! De acea prejudecata m-am lecuit definitiv iar la prelucrarea, prezentarea si statisticile de Deep Sky si stele duble n-am mai ajuns ! Nu am terminat cu primul punct si va mai dura ...

Avem un trecut astronomic mult, mult  mai bogat decat mi-as fi imaginat.

- Cu astronomia populara debutand in Romanica in 1839 cand inca Arago isi tinea cursurile la Observatoire de Paris.
- Cu pionieratul revistei lui Anestin in 1907. O premiera, daca nu mondiala atunci internationala :P. Spre deosebire de tot ce am vazut in acea epoca, publicatii severe, scortoase si care se luau foarte in serios, revista lui Anestin a fost una de boema astronomica, un monument de astronomie culturala.
- Cu debutul oficial al ATM-ului romanesc in 1931 - asa cum demonstrez in articolul meu in curs de aparitie in Pasi spre infinit, la cinci ani dupa cel american.
- Cu Jean Seidel confectionandu-si oglinda de 540mm in 1938, la abia 12 ani de la prima (si minuscula) editie de 120 pagini a cartii ATM a lui Ingalls - Porter........ 

Ma opresc aici ca nu am timp sa stau toata ziua sa-i insir pe ilustrii nostri inaintasi. :wink: 

Ce este dezamagitor este ca daca si in trecut au existat polemici si contre, acestea niciodata nu au inflorit ca acum. Despre asta insa voi vorbi in lucrarea ''Societatea Astronomica Romana: uniti in dezbinare'' pe care o voi prezenta la Conferinta SRPAC din 19 Septembrie a.c.

Mircea