-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Iul 2026 21:15


-----------------------------------
Multumesc Mihai !

Eh, sa nu ne gandim la vremuri d'alea, e vara, berea e rece, carnaciorii lui  Matache Macelarul sunt durdulii ...

Sunt foarte curios sa aflu cum va functiona acest telescop, il voi folosi numai vizual, nu am de gand sa-mi iau matahala d-aia de montura motorizata.

Azi m-am decis, dupa ce am studiat cu atentie tabelele din ''Newtonian Notes'' si, in baza lor, am decis ca nu voi folosi corector de coma.
Ocularele care le voi folosi, dintre cele deja aflate in posesie, sunt Radian 6mm, Radian 5mm, De Lite 4mm, Radian 3mm.

Rationamentul:

Camp A= camp imagini perfecte, coma = 0

Camp B= camp imagini excelente ( citat Peter Francis, ''Newtonian Notes'' =: '' ... the circle of excellent image quqlity with little detectable coma'' )

- Cazul cel mai defavorabil

Radian 6mm: G= 200x. Camp real = 18' adica 6,3mm

Camp A= 4' adica 1,5mm

Camp B = 25' adica 9,1 mm

18' < 25' dupa cum 6,3mm < 9,1mm

- Cazul cel mai favorabil

Radian 3mm: G= 400x. Camp real = 9' adica 3,3mm

Camp A= 4' adica 1,5mm

Camp B = 25' adica 9,1 mm.

Cifrele sunt un pic mai relaxate in realitate deoarece Peter Francis a inclus in tabelul sau doar newtonian cu apertura de 12,5'' adica 318mm, nu 300mm.

(Nota: asa e in America si in tot occidentu' ... toate chestiile colturoase sunt considerate rotunde, barbatii sunt femei sau de-a dreptul coorve iar femeile ce poftesc ele ...)

https://www.youtube.com/watch?v=b8OsNyQFi-g

Concluzie: la 200x voi folosi campul A de coma zero si 66% din campul de imagini excelente

La 400x, voi folosi Campul A de coma zero si doar 36% din campul B de imagini excelente.
La ce-mi mai trebuie mie corector de coma ? La nimic.

Mircea