-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Iul 2026 15:46


-----------------------------------
Duminica 12 Iulie a.c.: am continuat observarea obiectelor din constelatia Ophiucus in proiectul observational Revue des constellations: Ophiucus, pag 135, harta 22.
Doar ca, de data aceasta, m-am multumit cu ce am avut la indemana: dobul D= 250mm F/ 4.8 cu ocularele XCel 25mm pentru 48x si ocularul SVbony # 135 (7-21mm) pentru mariri de la 57x la 171x.

Observatii:   IC 4665, M9, NGC 6356, M14, NGC 6633.

Au inceput sa vina norii. Stop Revue. 

Am revazut in graba M24, M25, si M28 in Sagittarius.
Am mai reusit sa revad steaua supergiganta rosie VX Sgr din asterismul in forma de X de la Vest de Mu Sgr. VX Sgr este stea variabila si inca una plina de enigme.
Mu Sgr este o stea multipla pe care, la 48x, eu o vad ca tripla.
VX Sgr am avut onoarea sa o descopar singur in timp ce hoinaream vizual prin Sagittarius acum cativa ani buni. Merita sa o cautati, se afla in piciorul SV al asterismului X si are o culoare rosie foarte intensa. CI= 2,7.

AWAOG: vizibilitatea s-a stricat in alta parte, doar in Sud a ramas o fasie navigabila de cer senin. Cu binoclul de constelatii Gimli 2x54mm, am revazut M8, foarte luminoasa si bine vizibila, M24, vizibil numai cu VP.
Am mai apucat sa  rezolv ca duble pe Alfa Cap si Beta Cap, ultima cu companion foarte mic la Vest. Apoi a trebuit ''sa inchid pravalia''.

Mircea