-----------------------------------
Peter Veres
23 Iul 2026 17:00

18 iulie 2026 Calugareni judetul Mures
-----------------------------------
AstRomania, în parteneriat cu Muzeul Jude&#539;ean Mure&#537; &#537;i Muzeul de Arheologie Limesparc Călugăreni, a organizat un eveniment dedicat pasiona&#539;ilor de istorie romană &#537;i astronomie, într-un loc încărcat de istorie, unde vestigiile romane spun pove&#537;ti vechi de aproape două milenii.
De&#537;i debutul a fost marcat de o ploaie toren&#539;ială, am a&#537;teptat cu răbdare, iar vremea ne-a permis să instalăm Sistemul Solar, fiecare planetă fiind prezentată prin legende inspirate din mitologia greacă &#537;i romană.
Odată cu lăsarea serii, instala&#539;ia a prins via&#539;ă sub lumina propriului nostru &#8222;Soare&#8221;, recreând atmosfera unei călătorii printre planete.
Participan&#539;ii au aflat că cea mai importantă contribu&#539;ie a romanilor în astronomie rămâne calendarul iulian, fundamentul calendarului modern.
După risipirea norilor, am observat Soarele prin telescop &#537;i filtru solar, identificând cele două pete solare vizibile în acea zi.
Luna ne-a oferit apoi un spectacol impresionant, iar prezentările despre constela&#539;ii &#537;i legendele cerului au completat incursiunea în cultura &#537;i mitologia romană.
Seara s-a încheiat cu observa&#539;ii astronomice, în cadrul cărora am admirat stele duble, roiul globular M13 &#537;i imagini spectaculoase ob&#539;inute cu telescopul inteligent Seestar S50.
Cel mai mare câ&#537;tig al evenimentului a fost însă publicul curios &#537;i entuziast, alături de reprezentan&#539;ii mass-media, cărora le-am prezentat activitatea AstRomania &#537;i frumuse&#539;ea astronomiei.
Dacă fiecare participant a plecat acasă cu o idee nouă despre cer, stele sau istoria romană &#537;i cu dorin&#539;a de a descoperi mai mult, atunci putem spune că ne-am îndeplinit misiunea.